MalaysiaPolitik

Edry Faizal: Dari Aktivis Kepada Ahli Politik

Seawal usia 13 tahun, wakil rakyat Dusun Tua, Edry Faizal Eddy Yusof telah pun menanam minat yang mendalam terhadap politik.

“Saya dibesarkan di Taman Keramat, Kuala Lumpur, dan sangat dekat dengan datuk saya. Dia membaca banyak bahan politik seperti Harakah dan berkongsi dengan saya. Jadi, saya tahu banyak tentang suasana politik di negara ini.

“Pada tahun 1998, pada permulaan era ‘Reformasi’, saya menyokong pembangkang, sama seperti datuk saya. Pada masa itu, ia sangat mudah untuk saya. Sekiranya seorang lelaki seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim boleh ditindas, maka apakah nasib kita yang lain? Jadi, kita perlu memberontak,” katanya.

Beliau berpendapat bahawa bendera PKR itu kemudiannya menjadi simbol pemberontakan, yang diletakkan di luar rumahnya dan beliau turut melekatkan pelekat logo pada kereta ayahnya.

“Ayah saya bimbang kereta itu akan diapa-apakan oleh penyokong politik saingan. Tetapi saya meyakinkannya bahawa kita tidak perlu takut untuk menunjukkan sokongan kita, jika tidak, kita tidak boleh mendapat lebih banyak sokongan untuk melakukan perubahan,” kata Edry Faizal.

Bapa kepada tiga orang cahaya mata itu berkata satu-satunya nasihat yang diberikan oleh ayahnya sebelum beliau memulakan pendidikan tingginya adalah untuk tidak menyertai politik.

“Dia melihat kecenderungan saya terhadap politik dan mungkin tidak mahu saya menghadapi masalah. Walau bagaimanapun, saya berada dalam kumpulan Islam.

“Penglibatan saya dalam politik adalah apabila saya menyertai Front Renaissance Islam (IRF) kira-kira tujuh tahun yang lalu. Saya suka idea untuk mengetengahkan agenda Islam reformis atau Islam yang lebih progresif. “

Edry Faizal terlibat dalam jawatankuasa Bersih 2 dan jatuh cinta pada aktivisme politik. Sebelum itu, beliau lebih banyak membuat perubahan di peringkat komuniti tetapi tidak lama kemudian menyedari bahawa terdapat masalah yang lebih besar dalam kerajaan yang perlu ditangani.

Related image

“Berada di dalam NGO mempunyai batasannya, jadi saya mahu menyertai parti politik,” katanya, sambil menambah bahawa keputusan untuk menyertai DAP adalah pilihannya sendiri.

Beliau mula membaca Roketkini dan berminat dengan artikel yang ditulis oleh orang-orang seperti Tony Pua, Ong Kian Ming dan Liew Chin Tong.

“Mereka memperlihatkan bahawa para ahli politik tidak menyukai satu sama lain tetapi mengubah dasar untuk menjadikan kehidupan lebih baik. Saya juga menulis kepada Roketkini dengan nama samaran sebelum menyertai parti itu.

“Pertukaran dari IRF ke DAP tidak menghairankan kerana kedua-dua berkongsi nilai yang sama. IRF menggalakkan idea-idea Islam progresif dan DAP juga percaya akan adil kepada semua agama.

“Saya mungkin tidak bersetuju dengan ini semasa berada di universiti dulu, tetapi tidak lagi. Saya selesa dengan idea negara sekular,” katanya.

Bercakap tentang pengalaman pertamanya bertanding untuk pilihan raya, bekas anggota dewan MPS mengaku bahawa ia adalah sesuatu yang sukar.

“DAP digunakan untuk bertanding di bandar, jadi calon DAP di kawasan Hulu Langat adalah pelik.

“Walaupun dekat dengan bandar, ia masih konservatif. Walau bagaimanapun, Dusun Tua adalah satu-satunya kerusi negeri di Selangor yang DAP memutuskan untuk bertanding di mana terdapat majoriti Melayu sebanyak 62%, dengan 18 ketua kampung.

“Tidak ada kerusi yang mudah dan kita perlu berjuang untuknya. Oleh itu, apabila saya diberi kerusi ini, saya tahu ia akan menjadi satu tugas yang sukar. Tetapi jika saya sentiasa berada di tempat yang saya selesa, saya tidak akan belajar sesuatu yang baru.

“Dengan banyak kawasan pedalaman dan separuh luar bandar, kami bukan hanya memberi tumpuan semata-mata untuk berkempen melalui media sosial, kami juga menggunakan pendekatan peribadi yang terbukti berjaya,” katanya.

Edry Faizal memenangi kerusi dengan 22,325 undi, mengalahkan Mohd Zin Isa (11,903 undi) dan calon PAS Razaly Hassan (7,771 undi).

Beliau berkata dalam tempoh lima tahun akan datang, tumpuannya di Dusun Tua ialah memperbaiki infrastruktur.

“Walaupun kita cuba membuat perubahan yang lebih besar dalam Kerajaan, kita masih perlu membantu rakyat hidup dengan selesa.

“Jalan dan saliran amat memerlukan penambahbaikan, jadi saya akan berusaha untuk memperbaikinya,” katanya.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker