Isu SemasaTempatan

Negara Memerlukan Kepimpinan Yang Dinamik

Negara memerlukan kepimpinan yang dinamik untuk menghadapi dunia yang pantas berubah, titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Baginda berkata keberanian dan berwawasan adalah beberapa sifat yang akan membantu seseorang pemimpin untuk mengemudi cabaran hari ini.

“Kepimpinan yang berani dan berwawasan adalah sesuatu yang kita perlukan sekarang lebih daripada sebelum ini, untuk memenuhi cabaran yang terus berkembang yang kita hadapi, dan memanfaatkan sepenuhnya peluang yang terus berkembang di dunia yang pantas berubah.”

Sultan Nazrin, yang juga Timbalan Yang di-Pertuan Agong, berkata demikian dalam ucaptama pada Sidang Kemuncak Tenaga Kepimpinan Iclif (Iclif) Asia 2018, lapor The Star.

“Sekiranya kita melihat kembali zaman dahulu, kita akan mendapati bahawa terdapat persamaan antara pemimpin-pemimpin besar dunia, iaitu visi yang jelas, keyakinan, semangat perkhidmatan, kompas moral dan keinginan untuk menjadikan dunia tempat yang lebih baik.

“Sekiranya kita memandang pemimpin-pemimpin yang telah membuat sesuatu yang hebat dalam 100 tahun yang lalu, kita boleh melihat sifat ini,” katanya, memetik Mahatma Gandhi, Nelson Mandela dan Dr Martin Luther King Jr.

Baginda berkata kemajuan yang dilihat oleh dunia, terutamanya pada abad yang lalu, adalah hasil daripada pemimpin yang inovatif yang tidak membenarkan diri mereka menjadi “penakut” dengan cabaran yang mereka hadapi.

Sultan Nazrin menamakan Dr Jemilah Mahmood, pengasas Mercy Malaysia, sebagai contoh seorang pemimpin yang telah memberi impak kepada masyarakat dan baginda sangat mengaguminya.

“Dr Jemilah mempunyai kerjaya yang berjaya di Kuala Lumpur sebagai pakar sakit puan. Namun, dia termotivasi, didorong untuk meninggalkan kehidupan kelas menengah yang selesa dan mengambil keputusan untuk keluar dari zon selesanya,” katanya sambil menambah bahawa keberanian dan keazaman itu sebagai contoh kepimpinan yang sejati.

Baginda juga mengingatkan bahawa seseorang individu masih boleh menyumbang kepada komuniti mereka walaupun dengan cara yang kecil.

“Kita semua berharap dapat membuat sedikit sumbangan, mengikut cara masing-masing dan mengikut kebolehan kita sendiri,” katanya.

“Ciri-ciri yang mencirikan kepemimpinan yang dinamik boleh ditemui dalam diri setiap insan. Ia juga mungkin dapat dipupuk dengan motivasi dan latihan yang mencukupi,” tambahnya lagi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close