Isu SemasaTempatan

Pasangan Bukan Islam Mungkin Diwajibkan Hadir Kursus Kahwin

Dengan banyak pasangan bercerai kerana sebab-sebab kecil, kerajaan kini sedang meneliti untuk mewajibkan pasangan bukan Islam yang ingin berkahwin di negara ini menghadiri kursus pra-perkahwinan.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Hannah Yeoh berkata pada masa ini ia tidak wajib di bawah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Adalah wajib bagi pasangan Islam di Malaysia untuk menghadiri kursus pra-perkahwinan sebelum mendirikan rumah tangga.

Bagaimanapun, Yeoh berkata satu siri perbincangan akan diadakan dalam masa terdekat bagi mewajibkan pasangan bukan Islam untuk mengikuti kursus pra-perkahwinan.

“Ini adalah sebahagian daripada usaha untuk menangani kenaikan kadar perceraian yang biasanya berlaku dalam lima tahun pertama perkahwinan.

“Kursus pra-perkahwinan untuk pasangan bukan Islam akan diurus oleh JPN atau dewan agama masing-masing kerana kita tidak mahu mereka memasuki perkahwinan tanpa memahami masalah yang mungkin dihadapi mereka kelak.

“Diharapkan dengan kursus ini, pasangan dapat lebih memahami dan menyedari tentang cabaran yang mungkin dihadapi mereka, dan pada masa yang sama menjadikan mereka lebih terbuka dalam memasuki kehidupan berkahwin,” katanya.

Menurut NST, Yeoh berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Noor Amin Ahmad (PH-PKR-Kangar) semasa sesi soal jawab di Dewan Rakyat.

Noor Amin ingin tahu sama ada kerajaan mahu memperluaskan pelaksanaan kursus pra-perkahwinan untuk memasukkan pasangan bukan Islam berikutan kenaikan kadar perceraian di negara ini.

Sementara itu, menjawab soalan Noor Amin mengenai statistik kadar perceraian dan sebab utama perceraian di negara ini, Yeoh berkata lebih daripada satu pertiga perkahwinan kali pertama di Malaysia berakhir dalam kegagalan dalam tempoh lima tahun pertama.

“Antara sebab utama, seperti yang dinyatakan dalam Kajian Indeks Kesejahteraan Keluarga Malaysia kelima pada tahun 2014, kurang memahami 56.2 peratus, menipu isteri (11.8 peratus) dan campur tangan mentua (10 peratus).

“Bagi wanita, 38 peratus menyebut kekurangan pemahaman sebagai sebab utama perceraian, diikuti dengan menipu suami pada 20.5 peratus dan suami tidak bertanggungjawab pada 15.2 peratus,” katanya.

Yeoh juga mengimbas kembali laporan berita pada tahun 2016, di mana Jabatan Kehakiman Syariah Selangor menyatakan banyak kes perceraian di kalangan pasangan muda disebabkan oleh sebab-sebab remeh.

Antara sebab yang dicatatkan ialah isteri yang suka pergi bercuti secara berkumpulan, isteri membasuh pakaian pada waktu malam dan isteri yang makan di dalam kereta.

“Alasan lain adalah perbezaan pendapat politik, gaji rendah suami, dengkuran dan pasangan yang suka berbelanja terlalu banyak.

“Saya membaca sebab-sebab ini untuk menunjukkan bahawa beberapa perceraian hari ini disebabkan oleh isu yang remeh dan masalah ini sangat serius,” kata Yeoh.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close