Isu SemasaTempatan

Gambar Tular Rosakkan Imej SMART

SMART (Pengurusan Air Ribut dan Terowong Jalan Raya) mahu orang ramai berfikir dengan bijak sebelum bertindak balas terhadap berita di media sosial.

Penolong Pengurus Besar SMART Mohd Noor Mohd Ali berkata berita palsu berhubung gambar kereta yang terperangkap dalam terowong banjir pada hari Ahad, yang disangka terowong SMART, memberi gambaran yang salah mengenai bagaimana terowong itu berfungsi.

“Pada hakikatnya itu tidak boleh berlaku. Kami benar-benar kecewa dengannya dan media juga menyebarkan fakta yang tidak sahih dan masih enggan membetulkan kesilapan mereka,” katanya kepada The Star.

Pada hari Ahad, hujan lebat menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan di bandar termasuk Jalan Tun Razak, KLCC, Jalan Loke Yew, Jalan Wirawati, Jalan Pudu Ulu, Jalan Pudu Perdana, Jalan Cheras dan Jalan Kepong.

Foto sebuah kereta yang terperangkap di sebuah terowong yang mengarah dari Jalan Tun Razak ke tempat letak kereta KLCC menjadi tular di media sosial kerana andaian kejadian itu berlaku di dalam terowong SMART. Foto yang menyebabkan tular itu menimbulkan kekeliruan walaupun di kalangan media arus perdana.

Image result for man caught in smart tunnel

 “Apabila terdapat banjir di Kuala Lumpur, orang ramai menganggap terowong SMART tidak berfungsi atau akan bertanya mengapa ia tidak melakukan tugasnya,” katanya.

Mohd Noor berkata terdapat persepsi yang salah mengenai bagaimana terowong SMART berfungsi. Beliau menegaskan bahawa keselamatan sentiasa menjadi keutamaan SMART dan foto yang tersebar itu sangat merosakkan imej mereka.

Beliau berkata peranan utama SMART adalah untuk mengalihkan air banjir yang disebabkan oleh hujan lebat di Sungai Klang dan Sungai Ampang ke tempat aliran air di Kampung Berembang.

Peranan sekundernya adalah untuk mengelakkan kesesakan lalulintas yang menuju ke Lebuhraya KL-Seremban.

Air tersebut akan disalurkan melalui terowong ke takungan di Taman Desa sebelum dibebaskan ke Sungai Kerayong.

Proses ini membantu mengurangkan air banjir yang datang dari Sungai Klang dan menghalang Sungai Gombak dan Sungai Klang daripada memecahkan tebing mereka, dan melimpah dalam kejadian hujan lebat.

Selain daripada terowong pengalihan air sepanjang 9.7km, lebuh raya dua dek 3km juga berada di dalam terowong yang membantu mengurangkan kesesakan lalulintas.

“Pada hari Ahad pada pukul 5.49 petang, kami menerima arahan dari Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) untuk menutup Lebuh Raya SMART untuk lalu lintas akibat hujan lebat dan mengaktifkan SMART Mode 3 selepas tiada kenderaan di dalamnya.

Mode 3 adalah apabila terdapat ribut besar dan pelepasan besar air akan melalui terowong. Lebuhraya akan ditutup sepenuhnya untuk lalu lintas.

“Kami telah memaklumkan kepada orang ramai menerusi Twitter, VMS, Sistem Maklumat Pengangkutan Bersepadu DBKL (Itis) dan pengumuman radio tentang penutupan,” katanya sambil menambah selepas air mengalir terowong itu dibuka semula pada jam 7.35 malam hari yang sama.

“Jadi, tidak mungkin untuk kereta berada di dalam terowong pada masa tersebut,” katanya.

Untuk rekod, sistem terowong SMART beroperasi pada mod tiga prinsip.

Mode 1 berada dalam keadaan normal di mana tidak hujan dan tidak perlu menutup lebuh raya.

Mod 2 adalah apabila terdapat ribut sederhana, dan sesetengah air perlu dialihkan ke terowong dan terhad kepada ruang saliran yang paling rendah dalam terowong.

Satu set pintu kembar telah dipasang pada kedua-dua hujung terowong dan ditutup setiap kali untuk memastikan keselamatan lalu lintas dalam terowong. Lebuh raya di dalam terowong masih terbuka.

Terowong adalah pada Mod 1 dan Mode 2 untuk sebahagian besar, yang terkawal.

Terowong SMART telah ditutup untuk lalu lintas sebanyak 78 kali sejak pembukaannya pada tahun 2007 tetapi daripada jumlah itu, terowong tersebut telah dibanjiri sepenuhnya tujuh kali dan mengakibatkan pengaktifan penuh.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker