AntarabangsaIsu SemasaSains

NASA Jangka Manusia Akan Ke Marikh Dalam 25 Tahun Lagi

Agensi ruang angkasa Amerika Syarikat NASA percaya boleh meletakkan manusia di Marikh dalam tempoh 25 tahun tetapi halangan teknologi dan perubatan adalah sangat besar.

Radiasi yang boleh membawa maut dari kosmos, potensi kehilangan penglihatan dan pereputan tulang adalah antara beberapa cabaran yang harus diatasi oleh para saintis sebelum mana-mana angkasawan boleh menjejakkan kaki di Planet Merah, kata para pegawai NASA.

“Kos menyelesaikannya bermakna bahawa di bawah belanjawan semasa, ia akan mengambil masa kira-kira 25 tahun untuk menyelesaikannya,” kata bekas angkasawan NASA, Tom Jones, yang terbang ke empat misi ulang alik angkasa sebelum bersara pada tahun 2001.

Pada jarak purata kira-kira 225 juta kilometer, Marrikh menimbulkan masalah saintifik yang lebih besar daripada apa yang ditemui oleh misi bulan Apollo.

Dengan teknologi roket hari ini, angkasawan akan mengambil masa sehingga sembilan bulan untuk sampai ke Marikh. Ia suatu masa yang panjang untuk terapung dalam keadaan graviti sifar dan dikhuatiri menimbulkan implikasi.

Sebagai contoh, saintis berfikir keadaan ini boleh menyebabkan perubahan yang tidak dapat dipulihkan pada saluran darah di retina, yang membawa kepada masalah penglihatan. Dan selepas beberapa saat dalam sifar Graviti, rangka mula melepaskan kalsium dan jisim tulang.

Dengan graviti hanya satu pertiga daripada Bumi, saintis masih belum tahu kesan misi satu tahun yang dipertimbangkan ke permukaan Marikh.

Salah satu cara untuk mengurangkan kesan pada tubuh manusia adalah untuk mengurangkan masa perjalanan ke Marikh, lapor Al Jazeera.

Jones mencadangkan untuk menggunakan sistem penggerak nuklear yang akan memberi faedah tambahan seperti menghasilkan elektrik ketika penerbangan.

“Jika kita mula sekarang, dalam 25 tahun kita mungkin mempunyai teknologi ini untuk membantu kita dan melindungi kita dari masa transit yang panjang ini,” katanya.

Di bawah keadaan semasa, hanya perjalanan keluar ke Marikh sahaja akan mengambil masa yang lama dan angkasawan akan menerima jumlah radiasi yang lebih banyak daripada sepanjang perjalanan keseluruhan kerjaya.

“Kami tidak mempunyai penyelesaian lagi dari segi perlindungan, dari segi melindungi angkasawan dari sinar kosmik dan suar suria yang mungkin dialami semasa masa transit ini,” kata Jones.

Pakar-pakar aeroangkasa telah mengenal pasti beberapa teknologi yang memerlukan pembangunan pesat, termasuk kapal angkasa yang dapat bertahan dengan kemasukan bahaya ke Marikh dan mendarat dengan perlahan, serta keupayaan untuk mengangkat orang dari permukaan dan kembali ke Bumi.

NASA kini mempunyai pendarat robotik baru yang dipanggil InSight yang sedang bergerak ke arah Marikh dan dijangka  mendarat pada 26 November selepas berlepas dari California pada 5 Mei.

Projek $993 juta ini bertujuan untuk mengembangkan pengetahuan manusia tentang keadaan dalaman di Marikh, memaklumkan usaha untuk menghantar penjelajah di sana, dan mendedahkan bagaimana planet berbatu seperti Bumi ini terbentuk berbilion tahun yang lalu.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker