Gaya HidupMakan & Minum

Adakah Rendang Hilang Nutrien Setelah Dimasak Lama?

Proses memasak rendang yang lama, biasanya mengambil masa berjam-jam, sering menimbulkan persoalan tentang kesannya terhadap kesihatan kita.

Walau bagaimanapun, kajian yang dijalankan oleh Fauzan Azima, seorang profesor dari Universiti Andalas di Padang, Sumatra Barat, menunjukkan bahawa nutrien dalam rendang tidak hilang dalam proses memasaknya yang panjang.

“Rendang sentiasa dimasak selama berjam-jam sehingga warna berubah menjadi warna coklat kehitaman.

“Orang sering mempersoalkan nutrien rendang dan sama ada proses memasak yang lama memberi kesan kepada kesihatan kita,” kata Fauzan kepada agensi berita Antara.

“Tetapi penyelidikan kami mendapati bahawa rendang tidak kehilangan nutriennya.”

Related image

Selepas meneliti sampel rendang dari kawasan di seluruh Sumatera Barat, Fauzan mendapati bahawa warna gelap rendang berasal dari reaksi daging lembu kepada haba.

Dalam 30 minit pertama memasak apabila daging lembu berubah menjadi gulai, terdapat peningkatan kandungan protein dari 87.58 hingga 91.51 peratus.

Dalam proses seterusnya, di mana ia menjadi kalio (versi rendang yang lebih ringan tetapi lebih berat daripada gulai), peratusan menurun kepada 90.31 peratus.

Apabila ia menjadi separuh kering (rendang kehitaman), kandungan protein terus berkurangan kepada antara 88.59 hingga 86.39 peratus.

“Ia menunjukkan bahawa kandungan protein dalam rendang apabila dimasak menurun 1 peratus berbanding ketika daging lembu masih mentah, bermakna proses memasak lama tidak merosakkan nutrien,” kata Fauzan.

Image result for rendang daging

Tambahan pula, Fauzan juga mendapati bahawa tahap asid lemak trans adalah pada kadar sifar semasa memasak.

Denaturasi protein berlaku apabila rendang dimasak di atas 80 darjah Celsius untuk mengubah protein ke dalam bentuk yang boleh dicerna.

Pernah digelar sebagai makanan paling lazat dalam tinjauan CNN 2017, rendang akan bertahan lebih lama jika disimpan dalam kertas aluminium yang ditutupi berbanding dengan bekas kaca dan plastik.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button