Gaya HidupKesihatan

Nak Kawal Tekanan Darah? Jaga Kebersihan Mulut Anda

Anda masih berusaha keras untuk mengawal tekanan darah tinggi anda walaupun dengan bantuan ubat-ubatan?

Buka mulut anda dan periksa sebarang kerosakan pada gigi atau gusi. Jika anda mengalami sakit atau pendarahan, anda mungkin telah menemui puncanya.

Penyelidik melaporkan bahawa orang dewasa yang mengambil ubat-ubatan untuk tekanan darah tinggi, tekanan darah sistolik, yang mengukur tekanan di dalam salur apabila jantung berdegup, semakin tinggi apabila kesihatan gigi dan gusi mereka merosot.

Berbanding dengan pesakit hipertensi yang tidak mempunyai tanda-tanda penyakit pergigian, mereka yang mempunyai gusi yang meradang adalah 20 peratus kurang berkemungkinan mendapat tekanan darah yang sihat.

Di samping itu, pesakit yang mengalami masalah pergigian mengalami tekanan darah sistolik yang lebih tinggi 3 mm HG, lebih tinggi daripada pesakit serupa dengan gusi yang sihat.

Penemuan ini telah diterbitkan dalam jurnal Hipertensi. Hipertensi adalah punca utama atau menyumbang lebih daripada 1,000 kematian sehari di Amerika Syarikat.

Namun hanya 54 peratus daripada mereka yang mengalami keadaan itu berjaya mengawal tekanan darah mereka dengan bantuan ubat, diet dan senaman.

Kajian baru ini adalah selaras dengan penyelidikan yang menghubungkan penyakit gusi memberi risiko lebih tinggi untuk penyakit jantung, saluran darah dan buah pinggang, semua organ yang terlibat dengan tekanan darah tinggi.

Kajian ini memperincikan bagaimana kesihatan gigi yang buruk menuntut usaha yang tekun untuk mengawal tekanan darah.

Kajian ini juga mendapati bahawa orang-orang dengan hipertensi yang tidak dirawat dan gusi yang sihat mempunyai bacaan tekanan darah kira-kira sama dengan orang-orang yang mengambil ubat untuk hipertensi dan mengalami penyakit gusi.

Dalam erti kata lain, kesihatan gigi yang lemah sebahagian besarnya menjadi punca ubat tekanan darah tidak berkesan.

Namun, penyelidikan baru ini tidak menegaskan bahawa penyakit gusi menyebabkan hipertensi dan kesan kesihatan negatifnya.

Ramai penyelidik mengesyaki bahawa, seperti pembuluh darah yang kaku, sakit dan gusi berdarah adalah satu lagi manifestasi keradangan di seluruh tubuh.

Kajian ini juga tidak menunjukkan hubung kait bahawa merawat penyakit pergigian akan mengurangkan tekanan darah tinggi.

Tetapi ia menunjukkan bahawa, apabila kesihatan pergigian adalah teruk, cabaran untuk membawa tekanan darah di bawah kawalan normal akan lebih mahal dan lebih cenderung untuk gagal.

Walaupun semua orang memerlukan pemeriksaan pergigian secara berkala, “mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi perlu memahami pentingnya menjaga kebersihan mulut dan mengamalkan penjagaan mulut yang baik,” kata Charlene Niemi, Pengarah Kesihatan Literasi untuk Care Harbour, sebuah badan amal bukan keuntungan yang menyediakan perubatan percuma di California.

Show More

Related Articles

Back to top button