Isu SemasaTempatan

Lebih 20,000 Pemilik Restoran Bantah Larangan Merokok

Lebih daripada 20,000 pemilik restoran di bawah tiga persatuan menentang langkah Kementerian Kesihatan untuk mengharamkan rokok di premis makanan mulai 1 Januari 2019.

Ketiga-tiga persatuan itu ialah Persatuan Pengusaha Kedai Kopi Malaysia-Singapura (MSCSPGA), Persatuan Pemilik Restoran Muslim Malaysia (Presma) dan Persatuan Pemilik Restoran India Malaysia (PRIMAS).

Presiden MSCSPGA, Datuk Ho Su Mong, berkata pengharaman merokok di restoran terbuka tidak realistik dengan sedikit usaha dibuat oleh pihak berkuasa untuk membuatkan perokok berhenti daripada tabiat itu.

Beliau berkata kerajaan tidak sepatutnya mengenakan larangan merokok di restoran terbuka, tetapi memperkenalkan zon merokok atau bilik kecil seperti di Jepun dan Singapura.

“Bilik atau zon ini akan memastikan bahawa bukan perokok tidak terjejas oleh asap rokok. Inilah cara kami dapat membantu menjaga udara tanpa asap,” katanya.

Pada awal September, Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye, berkata merokok di restoran terbuka akan diharamkan. Akibatnya, sesiapa yang ditangkap melanggar larangan itu akan dikenakan denda sebanyak RM10,000, dengan restoran yang gagal menguatkuasakan undang-undang itu, didenda RM2,500.

Walaupun pengendali restoran membantah langkah kementerian itu, Ho berkata ia tidak bermakna persatuan terbabit menggalakkan perbuatan merokok.

Ho juga berkata beliau telah menghantar surat kepada kementerian untuk mengadakan perbincangan untuk mencari situasi yang bermanfaat untuk semua.

Sementara itu, presiden PRIMAS, T. Muthusamy, mengatakan bahawa melaksanakan larangan merokok di restoran atau premis makanan akan memberi kesan kepada pendapatan mereka kerana hampir 40 peratus pelanggan adalah perokok.

Beliau berkata kerajaan perlu mengambil kira impak terhadap perniagaan kedai makan, dan berharap kerajaan akan menimbang semula larangannya.

Muthusamy berkata pengendali restoran menyokong langkah kerajaan untuk menjadikan Malaysia negara bebas rokok tetapi Kementerian Kesihatan harus memberi tumpuan untuk menangani rokok haram atau penjualan rokok haram, serta meningkatkan program kesedaran dalam kalangan belia.

“Beri perhatian lebih kepada rokok haram. Objektifnya adalah untuk mengurangkan perokok, tetapi di sini rokok murah dan haram menggalakkan lebih banyak perokok, jadi ia harus diberi keutamaan. Jika itu dilakukan, bilangan perokok akan dikurangkan secara automatik.

“Ini harus diutamakan. Meletakkan undang-undang di premis restoran, tidak membenarkan mereka merokok di restoran tidak berhawa dingin mungkin boleh menjadi langkah terakhir,” kata Mutusamy.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close