AntarabangsaBisnes & Ekonomi

Fortune Magazine Dijual Kepada Usahawan Thailand

Meredith Corp bersetuju untuk menjual majalah Fortune dan perniagaan yang berkaitan dengannya sebanyak $ 150 juta, kerana ingin memberi tumpuan kepada Time Inc.

Pembeli itu ialah ahli perniagaan Thailand Chatchaval Jiaravanon, pemilik syarikat konglomerat Kumpulan Charoen Pokphand, lapor Bloomberg.

Bilionair itu akan memiliki Fortune dalam kapasiti peribadi dan akan meneruskan trend untuk memberi fokus kepada para usahawan kaya dalam penerbitannya.

“Visi kami adalah untuk membina Fortune sebagai jenama media perniagaan utama di dunia, dengan jangkauan pembaca yang ramai dan kekal relevan secara global,” kata Jiaravanon.

Fortune adalah majalah perniagaan multinasional Amerika yang beribu pejabat di New York City, Amerika Syarikat. Penerbitan ini diasaskan oleh Henry Luce pada tahun 1929 dan bersaing dengan Forbes dan Bloomberg Businessweek dalam kategori majalah perniagaan.

Majalah ini secara kerap menerbitkan senarai ranking, mungkin paling terkenal ialah Fortune 500, senarai syarikat dengan pendapatan terbanyak yang telah diterbitkan setiap tahun sejak tahun 1955.

Alan Murray, presiden Fortune, akan terus memimpin Fortune dengan memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif manakala Clifton Leaf akan kekal menjadi ketua editor.

Pemilik baru Fortune tidak mempunyai minat untuk aktif menjalankan majalah itu sendiri dan merancang untuk memberi modal ke dalam bidang yang akan membantu majalah itu berkembang, terutamanya berkembang di China, kata Murray dalam temu bual.

Jualan Fortune tahun lepas adalah kurang daripada $100 juta dan telah menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Majalah ini berada di landasan untuk mendapatkan pendapatan $10 juta sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan pada tahun ini. Lebih daripada 60 peratus pendapatan majalah itu berasal dari pengiklanan dan persidangan digital.

“Perniagaan cetakan adalah kurang daripada separuh,” kata Murray. “Saya tidak fikir ini berlaku untuk kebanyakan syarikat media cetak.”

Beliau menolak untuk mengatakan sama ada Fortune akan membuat paywall dalam talian untuk menarik langganan digital, tetapi menambah bahawa kebanyakan perkara yang menjanjikan yang berlaku di media dalam dua tahun yang lalu telah berlaku di dunia digital.

Meridith, yang berpangkalan di Iowa, membeli Time Inc. awal tahun ini, mengatakan ia akan menjual majalah Time, Fortune, Sports Illustrated dan Money, untuk memberi tumpuan kepada tajuk gaya hidup wanita yang sesuai dengan majalah Meredith yang sedia ada. Syarikat itu berkata ia akan menggunakan hasil Fortune untuk membayar hutang.

Show More

Related Articles

Back to top button