AntarabangsaBisnes & EkonomiIsu Semasa

Juruterbang Wanita China Mahu Diberi Peluang

Apabila Han Siyuan pertama kali membuat keputusan untuk memohon pekerjaan sebagai kadet juruterbang pada tahun 2008, dia bersama 400 rakan sekelas wanita di China menerima ujian yang mengukur segala-galanya dari kecekapan berbahasa Inggeris kepada ukuran kaki mereka.

Akhirnya, dia menjadi satu-satunya wanita yang dipilih di University Spring Airlines yang berpangkalan di Shanghai untuk menjalani latihan pada tahun itu. Dia kini menjadi kapten untuk syarikat penerbangan China.

Han adalah salah seorang daripada 713 orang wanita di China yang pada akhir tahun 2017 mempunyai lesen untuk menerbangkan pesawat awam, berbanding 55,052 orang lelaki.

Daripada 800 orang juruterbang Spring Airlines, hanya enam orang wanita.

Peratusan juruterbang wanita di China hanya pada 1.3% di mana ia adalah salah satu yang paling rendah di dunia. Penganalisis dan juruterbang dunia mengaitkan persepsi sosial dan amalan pengambilan pekerja lelaki oleh syarikat penerbangan China sebagai punca.

Tetapi syarikat penerbangan China bergelut dengan kekurangan juruterbang di tengah permintaan perjalanan yang melonjak, dan juruterbang wanita mula menuntut kepada keseimbangan jantina.

Pengendali China memerlukan 128,000 juruterbang baru dalam tempoh dua dekad yang akan datang, menurut ramalan pereka pesawat Boeing Co, dan kekurangan itu telah menyebabkan syarikat penerbangan secara agresif menyewa kapten asing dan pengawal selia China untuk melonggarkan keperluan kemasukan fizikal bagi kadet.

“Misi kami adalah untuk memasuki bidang penerbangan dan untuk memudahkan mereka yang datang selepas kami,” kata Chen Jingxian, seorang peguam yang berpusat di Shanghai yang belajar untuk terbang di Amerika Syarikat dan merupakan antara mereka yang mendesak perubahan .

Syarikat penerbangan China hanya menyewa kadet langsung dari universiti atau tentera. Mereka sering mengehadkan pengambilan memandu kepada pemohon lelaki dan sangat jarang mengambil kohort wanita.

Li Haipeng, timbalan pengarah Institut Pengurusan Penerbangan Awam Jabatan Penerbangan Awam China, berkata banyak syarikat penerbangan juga tidak memilih untuk mengupah wanita kerana dasar cuti bersalin yang terlalu lama.

Ini telah diperburukkan  lagi oleh langkah Beijing pada tahun 2015 untuk mengubah dasar satu anak, katanya.

Panggilan terkuat untuk perubahan kebanyakannya datang dari juruterbang wanita China yang mengambil kelas penerbangan ketika tinggal di negara-negara luar seperti Amerika Syarikat.

Pada bulan Mac, Persatuan Juruterbang Penerbangan China (Chalpa) menubuhkan cawangan juruterbang wanita di acara yang dihadiri oleh juruterbang dari Tentera Udara Pembebasan Rakyat dan syarikat penerbangan tempatan, menurut laporan media.

Organisasi itu berharap dapat memujuk syarikat penerbangan China untuk mengubah polisi pengambilan juruterbang dan berkompromi dengan polisi cuti bersalin untuk juruterbang wanita.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker