Amerika SyarikatAntarabangsaPolitik

Bagaimana Trump Memecat Kakitangannya Melalui Twitter

Sebelum menjadi presiden A.S., Donald Trump terkenal kerana menyingkirkan peserta dalam rancangan televisyennya “The Apprentice” dengan ayat “Anda dipecat!”

Tetapi di White House, Trump sering menyerahkan tugas membuang pekerjanya kepada ketua kakitangannya dan kemudian mengumumkan pemecatan terbabit melalui Twitter.

Baru-baru ini, Trump menulis tweet bahawa Peguam Negara, Jeff Sessions telah meletak jawatan. Sessions adalah pekerja terbaru yang meninggalkan pentadbiran Trump dan berikut adalah antara mereka yang turut dibuang kerja.

JAMES COMEY, PENGARAH FBI, 9 MEI 2017

Apabila Trump memutuskan untuk menyerang Comey, White House menulis surat dari presiden kepada ketua FBI itu menjelaskan bahawa dia telah dibuang atas cadangan Timbalan Peguam Negara, Rod Rosenstein. Comey mengetahui surat itu dari laporan berita TV yang disiarkan ketika dia bercakap dengan kakitangannya di Los Angeles. Trump kemudian menulis tweet pembuangan Comey adalah kerana isu Rusia.

REINCE PRIEBUS, KETUA KAKITANGAN, 28 JULAI 2017

Dari Air Force One pada penghujung perjalanan sehari ke Long Island, New York, Trump menulis tweet bahawa beliau telah menggantikan Priebus dengan John Kelly. Priebus juga turut berada dalam penerbangan yang sama pada ketika itu. “Reince adalah seorang lelaki yang baik,” kata Trump kepada wartawan.

ANTHONY SCARAMUCCI, PENGARAH KOMUNIKASI, 31 JULAI 2017

Pada hari pertama Kelly memegang tugas sebagai ketua kakitangan, Trump mengarahkannya untuk memecat Scaramucci, yang menjadi pembantu rumah Putih selama 10 hari, kerana komen lucah yang dibuatnya dalam temu ramah dengan New Yorker.

OMAROSA MANIGAULT NEWMAN, PEMBANTU, 13 DISEMBER 2017

Manigault Newman mencipta nama melalui rancangan televisyen Trump dan menyertai beliau di White House di Pejabat Perhubungan Awam. Newman memberitahu bahawa Kelly memecatnya di Bilik Situasi dan kemudian menayangkannya di televisyen ketika dia mempromosikan sebuah buku tentang kekacauan di White House. Trump bertindak balas terhadap buku tersebut dengan memanggil Newman sebagai “anjing” di Twitter.

REX TILLERSON, SETIAUSAHA NEGERI, 13 MAC 2018

Tillerson sedang dalam perjalanan ke Afrika apabila mengetahui melalui telefon dari Kelly bahawa kemungkinan gilirannya akan tiba. Beberapa hari kemudian Trump memecat Tillerson melalui Twitter dan kemudian membuat panggilan telefon kepada Tillerson petang itu. Keputusan itu berlaku selepas beberapa bulan ketegangan antara kedua-dua lelaki itu dan laporan Tillerson secara peribadi menyebut Trump sebagai “orang bodoh”.

H.R. MCMASTER, PENASIHAT KESELAMATAN NASIONAL, 22 MAC 2018

Trump sering bergaduh dengan McMaster dan peletakan jawatan McMaster dianggap sebagai “persetujuan bersama”, kata White House. Trump mengumumkan penggantinya, John Bolton, dalam tweet.

DAVID SHULKIN, SETIAUSAHA NEGARA VETERAN, 28 MAC 2018

Pegawai-pegawai White House berkata Trump pening kepala apabila mendapat berita negatif mengenai perbelanjaan perjalanan Shulkin dan perbalahan dalam VA. Shulkin berkata dalam temu bual bahawa Kelly memberitahunya bahawa dia dipecat sebelum Trump menulis tweet berkenaan berita itu. Shulkin mendakwa Trump gagal menyebut tentang pemecatan itu semasa perbualan telefon hanya beberapa jam sebelum dia dipecat.

JEFF SESSIONS, PEGUAM NEGARA, 7 NOVEMBER 2018

Trump tidak berpuas hati apabila Sessions menarik diri daripada mengawasi siasatan FBI terhadap gangguan Rusia pada pilihan raya presiden 2016. Selepas pilihan raya kongres 6 November, Trump menulis tweet bahawa Sessions telah diganti, dan mengucapkan terima kasih atas khidmatnya. Kelly telah menelefon Sessions sebelumnya dan memberitahu berita itu. Sessions berkata dalam surat kepada Trump bahawa dia telah meletak jawatan atas permintaan presiden.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close