HiburanMakan & Minum

Muzik Boleh Membuatkan Keju Lebih Sedap?

Seorang pembuat keju Switzerland sedang bereksperimen dengan muzik untuk menghasilkan rasa keju yang lebih baik.

Menurut AFP, Beat Wampfler sedang menguji bagaimana muzik dapat mempengaruhi bagaimana keju Emmental dibuat dari ruang bawah tanah abad ke-19 di Burgdorf, Switzerland.

Wampfler adalah seorang doktor haiwan pada waktu siang, tetapi pada malam dia memulakan usaha untuk membuat keju Emmental dengan rasa lebih baik.

Sejak September, eksperimennya telah melibatkan lagu dari band seperti Led Zepplin dan A Tribe Called Quest semasa proses pembuatan keju. Pelajar dari University of Arts di Bern membantu kajian yang dipanggil “keju Sonic: pengalaman antara bunyi dan gastronomi.”

Mereka berharap hasilnya dapat menunjukkan bagaimana muzik dapat mengubah rasa keju.

Image result for beat wampfler emmentel

“Bakteria bertanggungjawab untuk pembentukan rasa keju, dengan enzim yang mempengaruhi kematangannya,” kata Wampfler kepada AFP.

“Saya yakin bahawa kelembapan, suhu atau nutrien bukanlah satu-satunya perkara yang mempengaruhi rasa … Bunyi, ultrasound atau muzik juga boleh mempunyai kesan fizikal.”

Terdapat peningkatan penyelidikan yang menunjukkan bunyi memberi kesan positif yang mengejutkan. Sebagai contoh, terdapat kes-kes di mana orang mengatakan tumbuh-tumbuhan mereka bertambah baik apabila mereka bercakap atau menyanyi di hadapan tumbuhan terbabit.

Satu hipotesis ialah ia meningkatkan jumlah karbon dioksida di kawasan tumbuhan. Teori lain adalah bahawa jika anda membuat usaha untuk bercakap dengan tumbuhan, anda lebih cenderung untuk menyiram mereka dan memberi perhatian yang lebih terhadapnya.

Charles Darwin berminat dengan idea itu, dan merancang sebuah eksperimen di mana anaknya Francis memainkan muzik untuk tumbuh-tumbuhan. Tetapi keputusannya tidak dapat disimpulkan.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian mendapati bahawa tumbuhan dapat mengenali bunyi “mengancam”, dan bersedia untuk mempertahankan diri daripada ancaman itu.

Image result for beat wampfler emmentel

Para penyelidik dari University of Arts tertarik dengan kesan bunyi, terutamanya apabila saintis baru-baru ini telah bereksperimen dengan bagaimana ultrasound dapat mempengaruhi reaksi kimia.

“Pada mulanya kami ragu-ragu,” kata Michael Harenberg, pengarah muzik universiti itu. “Kemudian kami dapati terdapat bidang yang dipanggil sonochemistry yang melihat pengaruh gelombang bunyi, kesan bunyi pada pepejal.”

Dalam sonochemistry, ultrasound digunakan untuk mengubah reaksi dan proses kimia. Oleh itu, terdapat kemungkinan gelombang bunyi lain mungkin mempunyai kesan sendiri.

Keju yang dihasilkan Wampfler akan diperdengarkan campuran muzik techno, lagu-lagu rock, koir ambient, dan “Magic Flute” klasik Mozart dan rasa keju akan diuji pada tahun hadapan.

“Adakah rasa keju lebih baik? Sukar untuk mengatakan, saya harap keju hip hop akan menjadi yang terbaik,” kata Wampfler.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button