Hiburan

Mumia Kucing Ditemui Di Beberapa Makam Di Mesir

Perkuburan kucing besar dan satu koleksi kumbang scarab ditemui semasa penggalian arkeologi di Saqqara, Mesir, kementerian antik negara berkata.

Tujuh makam ditemui semasa misi arkeologi, yang bermula pada bulan April. Ia termasuk tiga makam yang mengandungi berpuluh-puluh mumia kucing yang bertarikh ke dinasti kelima dan keenam beribu tahun yang lalu.

Empat makam lain yang dijumpai, termasuk satu milik Khufu-Imhat, pengawas bangunan di istana kerajaan.

Satu koleksi kumbang scarab juga ditemui dalam seksyen yang dipanggil nekropolis Memphis. Dua daripada serangga itu dibalut dengan linen di dalam sarkofagus batu kapur segi empat yang dihiasi dengan lukisan kumbang hitam besar yang dianggap suci pada zaman Mesir kuno.

Koleksi tambahan mumia scarab didapati dalam sarkofagus yang lebih kecil, kata Dr. Mostafa Waziri, setiausaha agung Majlis Tertinggi Antikuiti.

Patung kucing gangsa yang didedikasikan untuk kucing dewi Bastet ditemui di antara 100 patung kucing kayu dan berpuluh-puluh kucing mumia.

Pegawai kerajaan dan duta dari seluruh dunia melawat makam yang baru ditemui di selatan Kaherah pada hari Sabtu. Mereka juga melihat patung-patung kayu yang mempunyai ciri-ciri singa, seekor lembu dan burung elang, serta 1,000 tangkal, beberapa balang, alat tulis, dan beberapa bab dari Kitab Mati (Book of the Dead).

Nama-nama dua wanita Mesir purba yang dipanggil Subek Sekt dan Mafy juga dijumpai diukir di pintu, tetapi ahli arkeologi masih belum mengetahui siapa mereka.

Sumber: CNN

Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker