Isu SemasaTempatan

Kad Subsidi Petrol Untuk Golongan B40

Rakyat Malaysia dalam kategori bawah 40 peratus (B40) yang memiliki kereta dan motosikal tidak melebihi 1.500cc dan kapasiti enjin 125cc, akan menerima kad subsidi untuk membeli minyak RON95.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng, mengesahkan mengenai sistem kad subsidi untuk petrol RON95 bersubsidi, berkata ia akan diuruskan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di bawah Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

“Kementerian Kewangan akan menyalurkan wang itu. Semua akan diputuskan olehnya (Saifuddin). Tender terbuka untuk pelaksanaan sistem akan dilaksanakan oleh Kementerian Kewangan. Untuk maklumat lanjut, sebaiknya bertanya kepada Saifuddin,” kata Lim.

Saifuddin berkata beliau telah menghadiri mesyuarat mengenai subsidi petrol dan sistem kad subsidi di Kementerian Kewangan.

Beliau berkata kementeriannya tidak membuat keputusan mengenai pihak berkuasa atau agensi yang akan ditugaskan untuk menguruskan sistem kad subsidi.

“Kita perlu memperincikan mekanisme pelaksanaan.

“Konsensus subsidi tidak akan berupa wang tunai. Kami akan menggunakan kad atau kaedah lain selepas tender dibuka,” kata Saifuddin.

Terdahulu, NST melaporkan bahawa mereka yang memiliki satu kereta yang dikuasakan oleh enjin tidak lebih daripada 1,500cc mungkin akan diberikan kad subsidi yang akan membolehkan mereka membeli petrol RON95.

Pemain industri berkata sistem itu sebahagian besarnya boleh mencerminkan penggunaan yang digunakan dalam pengurusan diesel bersubsidi.

Lim, ketika membentangkan bajet pertama Pakatan Harapan di Parlimen pada 2 Nov, mengumumkan bahawa kerajaan merancang untuk menyediakan subsidi 30 sen per liter petrol RON95 sehingga 100 liter sebulan untuk kereta dengan kapasiti enjin kurang dari 1,500cc, dan 40 liter sebulan untuk motosikal sehingga 125cc.

Subsidi itu bagaimanapun, hanya boleh diguna pakai untuk satu kenderaan sahaja.

NST selanjutnya melaporkan bahawa mereka yang layak mungkin perlu mendaftar diri dan butiran kereta atau motosikal mereka dengan syarikat petrol pilihan mereka.

Mereka yang layak akan mendapat kad subsidi yang dimuatkan dengan petrol RON95 bernilai 100 liter, kata sumber industri, sambil menambah bahawa pemegang kad boleh membawa baki ke hadapan.

Difahamkan bahawa Jabatan Pengangkutan Jalan akan mengendalikan sebahagian daripada proses pelaksanaan, termasuk pengesahan kelayakan pemohon berdasarkan kriteria yang ditetapkan oleh Putrajaya.

RM2 bilion telah diperuntukkan bagi program itu, yang dijangka memberi manfaat kepada empat juta pemilik kereta dan 2.6 juta pemilik motosikal.

Pemain industri berkata purata 1.2 bilion liter minyak RON95 dijual setiap bulan dan peruntukan RM2 bilion (untuk setengah tahun) akan memberi subsidi sebanyak 6.6 bilion liter minyak.

Dalam temu bual di Sri Pentas, Lim berkata kerajaan menimbang manfaat (subsidi), supaya ia dapat diperluaskan kepada rakyat Malaysia kelas menengah yang mempunyai kenderaan dengan enjin 1,500cc atau lebih rendah.

Show More

Related Articles

Back to top button