Hiburan

Netflix Tambah 9 Kandungan Asli Dari India

Langkah seterusnya bagi Netflix untuk meluaskan kehadiran dalam pasaran Asia adalah dengan menumpukan perhatian kepada pasaran utama di Asia, iaitu India.

Syarikat penstriman dalam talian itu telah mengumumkan sembilan filem India baharu – lapan filem dan satu siri televisyen – sebagai sebahagian daripada penambahan kandungan asli dari Asia.

India menyumbang lebih daripada separuh daripada 17 filem asal Asia terbaharu, yang juga termasuk siri dari Thailand, Taiwan, Jepun dan Korea Selatan.

Netflix menaruh harapan pada Asia untuk gelombang pertumbuhan seterusnya, dan berharap kandungan tempatan yang lebih banyak akan terus meningkatkan bilangan pengguna global yang kini kira-kira 137 juta.

“Asia adalah rumah kepada penerbitan kreatif hebat di dunia yang menghasilkan beberapa filem dan siri yang paling menarik hari ini,” kata ketua pegawai kandungan Netflix, Ted Sarandos.

Syarikat itu juga menjangka tambahan filem Asia terbaharu itu akan menarik perhatian berjuta-juta penonton di luar negara mereka.

“Lebih separuh daripada jam tontonan kandungan Asia di Netflix tahun ini dilihat di luar rantau Asia, jadi kami yakin bahawa pengeluaran produk Asia yang akan datang akan menemui peminat di negara asal mereka dan di luar negara,” tambah Sarandos.

India adalah salah satu daripada pasaran utama Netflix. Ketua Pegawai Eksekutif Netflix Reed Hastings meramalkan awal tahun ini bahawa 100 juta pengguna Netflix seterusnya akan datang dari negara itu.

Syarikat itu telah melancarkan siri asal India pertama, Sacred Games, pada bulan Julai tahun ini dan kini mempunyai enam lagi rancangan baharu dalam perancangan.

Namun Netflix masih jauh di belakang pesaing utama di India, Hotstar – yang tidak lama lagi dimiliki oleh Disney (DIS) – dan Amazon (AMZN) Prime Video.

Netflix hanya mempunyai 5 juta pengguna aktif bulanan di India tahun lepas, menurut Counterpoint Research, berbanding 75 juta untuk Hotstar dan 11 juta untuk Amazon.

Netflix berharap dapat menutup jurang itu melalui rancangan India terkini, yang melibatkan pelakon terkenal seperti Dev Patel, Armie Hammer dan Priyanka Chopra.

Lapan filem baru akan merangkumi genre berlainan seperti thriller dan genre seram, dan akan dihasilkan dalam pelbagai bahasa.

Sumber : CNN

 

Show More

Related Articles

Back to top button