MalaysiaPolitik

Wanita Pertama Pimpin Pemuda MCA

Nicole Wong Siaw Ting telah melakar sejarah, menjadi pengerusi Pemuda MCA wanita yang pertama dalam parti itu.

Wanita berusia 38 tahun itu memenangi 136 undi pemilihan untuk mengalahkan Ng Kian Nam yang memperoleh 82 undi dalam pemilihan parti pada Sabtu lalu.

Peratusan keluar mengundi adalah 40%. Ia adalah kemenangan yang jelas selepas undian dari 149 bahagian telah ditabulasi.

Wong, ibu kepada tiga orang cahaya mata, adalah Pengerusi Pemuda MCA ke-14.

Pendahulunya termasuk tiga bekas presiden MCA – Tan Sri Lee San Choon, Tan Sri Ong Tee Keat dan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Pendahulu terdekat Wong ialah Datuk Chong Sin Woon yang tidak mempertahankan jawatannya.

Pemuda membuka keahliannya kepada perempuan pada tahun 2013. Wong bertanding dan memenangi salah satu daripada empat jawatan naib pengerusi pada tahun yang sama.

Sebanyak 47 calon bertanding untuk 31 jawatan – pengerusi, timbalan ketua, empat naib pengerusi dan 25 jawatankuasa pusat jawatankuasa.

Image result for mca first female youth chief

Bagi jawatan timbalan pengerusi, Tan Chee Hiong memenangi 146 undi pemilihan untuk mengalahkan Kang Choo Nge yang mengantongi 72.

Wong merasakan jumlah pengundi yang rendah adalah kerana “kekurangan kesedaran” dalam kalangan para perwakilan.

Tetapi Wong masih berpuas hati kerana pengundian yang menggunakan formula baru untuk kali pertama, telah berjaya diselesaikan.

Ng Kian, 39, menggambarkan jumlah keluar yang rendah sebagai “mengecewakan tetapi dijangka”.

Selain formula baru, beliau berkata kadar pengundi juga mencerminkan tahap motivasi yang rendah dalam kalangan anggota parti.

“Ini memperkuat keperluan untuk memperbaharui dan membina semula parti,” katanya, sambil menambah bahawa adalah penting untuk memupuk anggota setia yang boleh mengambil bahagian dalam urusan parti.

Difahamkan bahawa kira-kira 2,000 daripada 8,337 perwakilan tidak dapat dihubungi. Ternyata, mereka tidak menyenaraikan nombor telefon bimbit mereka.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button