MalaysiaPolitik

Perebutan Kuasa: Sabah Milik Siapa?

Presiden Parti Warisan Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal diisytiharkan sebagai Ketua Menteri Sabah yang sah.

Mahkamah Tinggi Sabah semalam menolak saman Tan Sri Musa Aman untuk mendapatkan pengisytiharan bahawa beliau adalah ketua menteri Sabah yang sah mengikut perlembagaan negeri.

Dengan keputusan yang dijangka itu, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal kekal sebagai ketua menteri Sabah yang sah.

Saman terhadap Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin (defendan pertama) dan Mohd Shafie (defendan kedua) juga meminta pengisytiharan bahawa pelantikan Mohd Shafie sebagai ketua menteri adalah tidak sah.

Hakim Datuk Yew Jen Kie turut menolak saman yang difailkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Tamparuli, Datuk Jahid Jahim untuk mencabar pelantikan kabinet negeri oleh Mohd Shafie.

Dalam keputusannya, Yew berkata jelas bahawa Musa telah kehilangan keyakinan majoriti perhimpunan dengan pembubaran enam ADUN Sabah.

Berikutan itu, beliau memutuskan bahawa Juhar telah menjalankan kuasanya di bawah Perkara 6 (3) Perlembagaan Sabah untuk melantik Mohd Shafie sebagai ketua menteri negeri.

“Pembacaan plaintif Perkara 6 (7) Perlembagaan Sabah dan penyerahannya bahawa BN Sabah adalah parti politik yang tidak dapat dipertahankan. BN Sabah adalah gabungan politik yang terdiri daripada banyak parti politik.

“Ia bukan parti politik walaupun ia adalah entiti berdaftar dan calon-calon parti itu berdiri di bawah simbol BN Sabah dalam Pilihan Raya Umum Ke-14,” katanya sambil menambah bahawa BN Sabah berbeza dengan gabungan Warisan (Parti Warisan Sabah-PKR-DAP) yang diketuai oleh Shafie kerana calon-calon yang bertanding menggunakan simbol parti mereka sendiri.

Beliau berkata Juhar pada 11 Mei menerima enam deklarasi berkanun daripada enam ADUN Sabah yang mengisytiharkan dan mengesahkan sokongan mereka untuk Mohd Shafie dilantik sebagai ketua menteri.

Mengenai isu sama ada undi tidak percaya adalah satu-satunya cara untuk menentukan keyakinan majoriti anggota perhimpunan yang hilang, beliau berkata ia boleh diwujudkan melalui sumber luar.

Yew berkata Juhar boleh bergantung kepada enam deklarasi berkanun untuk membuat keputusan bahawa Musa telah kehilangan kepercayaan majoriti.

Namun Yew mengatakan kesahihan konstitusional penghakiman oleh Yang di-Pertua Negeri untuk melantik seorang Menteri Besar di bawah Perkara 6 (3) boleh dipersoalkan.

Musa diwakili peguam Tengku Fuad Tengku Ahmad dan S Vanugopal, manakala Mohd Shafie diwakili peguam Datuk Douglas Lind.

Sementara itu, Ketua Peguam Negara Datuk Zaleha Rose Pandin mewakili Juhar. Kedua-dua Musa dan Jahid diperintahkan membayar setiap kos RM30,000 dan RM15,000 kepada Juhar dan Mahiruddin.

Pada pilihan raya umum lepas, BN Sabah memperoleh 29 kerusi, Warisan-PKR-DAP memperoleh 29 kerusi, dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) memenangi dua kerusi.

Pada 10 Mei, Musa diangkat sebagai Ketua Menteri di hadapan Juhar selepas STAR bekerjasama dengan BN Sabah.

Pada 12 Mei, Shafie mengambil alih kerajaan yang dipimpin oleh Musa dan diangkat sebagai Ketua Menteri di hadapan Juhar selepas enam ADUN BN menjanjikan sokongan mereka kepada presiden Warisan. – NST

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker