Isu SemasaTempatan

AWAS! Lambakan Minuman “Kesihatan” Yang Memudaratkan

Banyak minuman campuran yang pernah diharamkan oleh Kementerian Kesihatan kembali ke pasaran kerana didorong oleh permintaan tinggi pasaran seperti kopi Kuat – kopi dengan sildenafil (biasanya dikenali dengan nama jenama, Viagra).

Selain dianggap “penyelesaian” bagi mereka yang mengalami disfungsi ereksi, ramai, termasuk wanita dan lelaki muda, percaya minuman tersebut turut meningkatkan kesihatan umum  dan mengambilnya secara kerap.

Kopi Panggung Al-Ambiak dan Kopi Jantan Tradisional, yang diharamkan selepas diuji positif kandungan sildenafil, masih boleh didapati di rak terbuka dan melalui kedai dalam talian.

Timbalan Pengarah Bahagian Farmaseutikal, Mazlan Ismail berkata produk yang mengandungi sildenafil, racun yang digunakan untuk menghasilkan ubat perangsang seks, perlu berdaftar dengan kementerian dan hanya boleh dihasilkan oleh kilang-kilang dengan amalan perkilangan yang baik.

Beliau menegaskan ironi yang membimbangkan di antara mereka yang mengamalkan minuman ini: kebanyakan mereka mengalami disfungsi ereksi kerana masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi, masalah jantung dan penyakit kencing manis, namun mereka telah mengambil ramuan ini untuk menangani keinginan seks yang rendah.

“Penyakit tidak berjangkit biasanya menyebabkan seseorang mempunyai keinginan seks yang rendah.

“Seseorang lelaki tahu dia menderita keinginan seks yang rendah, tetapi tidak menyedari bahawa dia mempunyai hipertensi, diabetes atau bahkan masalah jantung.

“Jumpa doktor dan dapatkan pemeriksaan. Jangan bergantung kepada minuman ini kerana ia mempunyai kesan negatif,” kata Mazlan sambil menambah bahawa doktor akan menetapkan ubat yang sesuai untuk merawat impotensi.

Bahagian Farmaseutikal tidak diberi kuasa untuk mengharamkan produk tersebut tetapi boleh melaporkan dan menyiarkannya.

Pengilang yang berdegil boleh didakwa di bawah Akta Racun 1952 kerana mencampurkan minuman dengan perangsang seks.

“Adalah haram untuk mencampurkan produk makanan dan minuman dengan apa-apa jenis racun.”

Beliau berkata mereka yang didapati bersalah menghadapi denda maksimum RM3,000 dan kemungkinan penjara tiga tahun, atau lima tahun untuk pesalah kali kedua.

Mazlan berkata, bahagian farmaseutikal memulakan operasinya terhadap kopi yang dilaporkan pada tahun 2010, dan menjelang 2014, menyerahkan tugasnya kepada Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan.

“Malangnya, mereka tidak dapat menanggung beban kerja akibat tenaga kerja yang terhad. Terdapat satu mesyuarat, di mana pengarahnya meminta jabatan kami untuk mengambil kes-kes ini. Itulah sebabnya kami sedang menguatkuasakan peraturan.

“Terdapat jurang masa dan ini mungkin menjadi antara sebab mengapa pasaran dibanjiri semula dengan minuman-minuman campuran ini,” katanya.

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan memberitahu NST bahawa ia sentiasa menjalankan pemantauan dan penguatkuasaan makanan dalam negeri dan diimport, termasuk mengambil sampel campuran minuman untuk analisis.

Bahagian itu berkata minuman itu akan diuji untuk racun berjadual, seperti sildenafil, tadalafil dan vardenafil, yang bertindak sebagai afrodisiak.

“Seseorang yang melanggar mana-mana seksyen ini telah melakukan kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 10 tahun, atau kedua-duanya.

“Makanan yang terlibat juga boleh disita dan ditahan di bawah peruntukan Seksyen 4 (1) (f) Akta yang sama,” katanya.

Bahagian itu berkata ia bertanggungjawab memastikan makanan yang dijual di pasaran mematuhi Akta Makanan 1983 dan peraturannya.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker