Isu SemasaTempatan

Tiga Universiti Jepun Sedia Sahut Cadangan Tun M

Tiga institusi pengajian tinggi Jepun telah mendedahkan rancangan untuk menubuhkan cawangan di Malaysia, kata Kementerian Pendidikan.

Menteri Pendiikan, Dr Maszlee Malik berkata ketiga-tiga universiti itu termasuk Universiti Tsukuba, salah satu universiti penyelidikan tertua dan paling komprehensif di Jepun, Nippon Designers School dan Ritsumeikan Asia Pacific University.

“Dianggarkan bahawa Universiti Tsukuba akan memulakan operasinya pada tahun 2020, manakala Nippon Designers School akan mula beroperasi seawal tahun depan,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut The Star, Dr Maszlee yang kini sedang dalam rangka lawatan tiga hari ke Jepun bersama Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata kementerian itu telah mula mencari lokasi berpotensi untuk penubuhan universiti-universiti baru dan akan membantu dalam proses pembentukan proses pendaftaran dan pengambilan pelajar.

“Saya telah membincangkan rancangan untuk mendirikan universiti Jepun di Malaysia dengan Menteri Pendidikan, Kebudayaan, Sains dan Teknologi Jepun, Masahiko Shibayama.

“Rancangannya adalah sejajar dengan Dasar Pandang ke Timur Dr Mahathir yang dimulakan pada awal 1980-an,” kata Dr Maszlee.

Beliau berkata Dr Mahathir, yang telah dianugerahkan doktor kehormat dari Universiti Tsukuba, berkata penubuhan universiti Jepun adalah penting bagi rakyat Malaysia kerana ia membolehkan mereka untuk mempelajari nilai dan etika kerja Jepun, tetapi juga mendedahkannya kepada sistem pendidikan dan budaya.

Di samping itu, Dr Maszlee juga mengumumkan bahawa kementerian itu mempunyai rancangan untuk menyediakan skim sarapan berkhasiat untuk kumpulan B40 dan berharap untuk menanamkan budaya kebersihan dan disiplin di kalangan kanak-kanak dari pra-sekolah hingga pendidikan tinggi.

“Ini adalah hasil lawatan saya selama tiga jam ke Sekolah Elementary Itabashi Daiichi, sebuah sekolah awam yang terletak di Tokyo, yang membolehkan saya melihat kaedah pendidikan awal Jepun yang menghasilkan anak-anak muda dengan watak yang baik,” kata Dr Maszlee yang melawat Takeshi Sakamoto, Datuk Bandar Dewan Bandaraya Itabashi pada hari Isnin.

“Sakamoto menyatakan semangat untuk memperkuat hubungan dan kerjasama antara kedua negara, terutama dalam bidang pelancongan dan pendidikan. Dia juga berminat untuk memiliki status bandar bersaudara.

“Beliaun berharap dapat mengadakan lebih banyak program pertukaran dimana pelajar Jepun akan tinggal bersama keluarga angkat di Malaysia untuk merasai keunikan budaya Malaysia,” kata Dr Maszlee.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker