Tempatan

Belia Raih Pendapatan Menerusi E-Sukan

Walaupun masih remaja tetapi Muhammad Rafiq Firdaus Junus, atau Ramli telah menemui cara untuk meraih pendapatan menerusi e-sukan.

Lebih terkenal sebagai Rafiq, pemain berusia 18 tahun itu adalah pemain Pro Evolution Soccer (PES), sebuah siri permainan video bola sepak yang dibangunkan oleh Konami, konglomerat permainan Jepun.

Dia pertama kali bertanding dalam kejohanan PES pada 2016.

“Pada mulanya, saya hanya bermain PES dengan rakan-rakan dan sepupu saya sehingga salah seorang daripada mereka kagum dengan bakat saya dan membawa saya ke pertandingan.

“Dari situ, saya mula mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan PES di seluruh negara,” kata Rafiq yang berasal dari Kampung Tasik, Setiu.

Dia telah memenangi kira-kira RM20,000 sejak dia mula bersaing secara profesional.

Rafiq telah mengambil bahagian dalam lebih daripada 50 pertandingan PES dan sering menamatkan perlumbaan di antara empat pasukan teratas, dan baru-baru ini menjadi tempat pertama di Sukan Cyber ​​Games pada 28 Okt.

Walaupun dia telah bermain PES sepanjang zaman persekolahannya, Rafiq, anak sulung daripada sembilan adik beradik, tidak pernah mengabaikan pengajiannya, dan membahagikan masa antara kerja dan bermain.

“Setiap minggu, saya akan mengambil bas untuk menyertai pertandingan PES yang diadakan di luar Terengganu. Saya pernah ke Kelantan, Kuala Lumpur dan beberapa tempat di Semenanjung.

“Tetapi saya perlu berhati-hati dalam menguruskan masa saya supaya pembelajaran saya tidak terjejas,” katanya kepada Bernama.

“Dan sekarang saya telah selesai dengan pengajian saya, saya mahu menumpukan sepenuh perhatian pada e-sukan.”

Rafiq adalah ahli Kumpulan Permainan Anak Tasik (ATG Games) dan impiannya adalah untuk mewakili Malaysia pada peringkat antarabangsa.

Naib Presiden E-sukan Malaysia Terengganu (ESMT) Syed Afif Hakimi Tengku Abdillah berkata PES tidak begitu popular di Terengganu sebelum ini tetapi mendapat daya tarikan pada 2016 dan ini telah membawa kepada bakat baru seperti Rafiq.

“Sebelum ini, e-sukan didominasi oleh pemain lain dari Kuala Lumpur, Melaka dan Johor,” katanya.

Dalam pengumuman Bajet 2019, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata kerajaan akan memperuntukkan RM10 juta untuk membangunkan e-sukan di Malaysia.

Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mempunyai harapan tinggi untuk pertumbuhan e-sukan di negara ini.

“Saya ingin menjemput semua pemain industri untuk melabur di Malaysia,” kata Syed Saddiq selepas pengumuman Bajet 2019.

Min-Liang Tan, Ketua Pegawai Eksekutif Razer, iaitu “jenama gaya hidup untuk pemain e-sport”, juga telah berjanji untuk melabur RM10 juta untuk e-sukan di Malaysia tahun depan.

Syarikat itu berpusat di San Francisco dan Singapura.

Dalam tweet pada 2 Nov, Tan menulis: “Ini merupakan bajet yang amat progresif bagi Malaysia dengan memperuntukkan RM10mil untuk e-sukan bagi golongan belia dan milenium.”

Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker