AntarabangsaIsu Semasa

Bangladesh, Myanmar Pulangkan Rohingya Bulan Ini

Bangladesh dan Myanmar bersetuju untuk memulakan penghantaran semula etnik Rohingya pada bulan ini, kurang dari seminggu selepas penyiasat PBB memberi amaran bahawa pembunuhan beramai-ramai terhadap minoriti Islam itu masih berterusan.

Lebih dari 720,000 etnik Rohingya melarikan diri dari serangan tentera kejam pada Ogos tahun lepas, berlindung di kem-kem yang penuh sesak di Bangladesh dan membawakan kisah rogol, pembunuhan dan pembakaran dalam tindakan keras tentera.

Penyiasat mengatakan bahawa pegawai tentera Myanmar perlu didakwa atas pembunuhan beramai-ramai di Rakhine, tetapi negara itu telah menolak panggilan tersebut, menegaskan ia mempertahankan diri terhadap militan.

Myanmar dan Bangladesh mengumumkan pelan pemulangan secara besar-besaran pada November 2017. Tetapi proses itu melanda rintangan birokrasi dan ia gagal dilaksanakan kerana kedua-dua pihak menyalahkan satu sama lain untuk kelewatan itu dan kumpulan hak memberi amaran kegagalan mengembalikan Rohingya ke Myanmar akan memburukkan keadaan.

Pihak berkuasa di Myanmar di mana penduduknya majoriti Buddha mengatakan lebih daripada 100 pelarian Rohingya telah kembali dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tetapi Bangladesh menegaskan bahawa proses rasmi belum dimulakan.

“Kami tidak sabar untuk memulakan penghantaran balik pada pertengahan November,” Setiausaha Luar Bangladesh, Shahidul Haque berkata selepas perbincangan di Dhaka antara pegawai dari kedua-dua negara.

“Ia adalah fasa pertama.”

Setiausaha tetap kementeriaan luar negara Myanmar, Myint Thu yang menghadiri pertemuan tersebut, berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk membuat rancangan “konkrit” untuk memulakan proses bermula November.

“Kami telah menunjukkan kehendak politik, fleksibiliti dan penginapan untuk memulakan penghantaran balik pada tarikh paling awal,” katanya kepada pemberita.

Kerajaan Myanmar telah menyiarkan setiap peristiwa kepulangan etnik Rohingya, walaupun kumpulan hak mempersoalkan sama ada pelarian melakukannya secara sukarela atau pun paksaan.

Ramai pelarian yang masih takut untuk kembali ke Myanmar tanpa hak yang dijamin seperti kewarganegaraan, akses kepada penjagaan kesihatan dan kebebasan pergerakan, hak-hak yang dinafikan kepada mereka sebelum tindakan keras tahun lepas.

Ikrar untuk memulangkan etnik Rohingya datang hanya beberapa hari selepas penyiasat PBB memberi amaran tentang “pembunuhan yang sedang berlangsung” terhadap minoriti Muslim di Myanmar.

Marzuki Darusman, ketua Misi Penemuan Fakta PBB mengenai Myanmar, mengatakan bahawa di luar pembunuhan beramai-ramai, konflik itu termasuk pembongkaran penduduk, pencegahan kelahiran, dan anjakan meluas di kem.

PBB mengatakan kembalinya Rohingya mesti bersifat sukarela, dan dijalankan dengan bermaruah dan penuh keamanan.

Kajian itu menjalankan tinjauan mengenai keadaan di utara Rakhine bulan lalu dan melaporkan “rasa tidak percaya, ketakutan dan rasa tidak selamat” masih tersebar di banyak kawasan.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker