MalaysiaPolitik

Bagaimanakah Prestasi Malaysia Baharu Hari Ini?

Masyarakat sivil, sebagai ciri kekal dalam kehidupan masyarakat Malaysia, mempunyai peranan penting dalam membantu mengukuhkan institusi negara ketika kerajaan sedang berusaha untuk melaksanakan peranan perlembagaan dengan betul.

Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Idea) ditubuhkan untuk mempromosikan dan mempertahankan nilai-nilai kemerdekaan.

Prinsipnya terdiri daripada: kedaulatan undang-undang, kebebasan dan tanggungjawab individu, kerajaan yang menghormati batas kepada kekuasaannya, dan pasaran bebas serta ekonomi terbuka.

Bagaimanakah Malaysia melaksanakan aspek-aspek ini pada hari ini?

Dari segi kedaulatan undang-undang, kerajaan telah berjanji untuk memisahkan peranan Peguam Negara sebagai pendakwa raya awam dan penasihat undang-undang kepada kerajaan.

Kita juga mempunyai Ketua Hakim yang baru dan ahli baru Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, tetapi masa akan menceritakan bagaimana ia akan memberi kesan kepada kedaulatan undang-undang negara kita.

Dari segi kebebasan individu, masih banyak yang perlu dilakukan. Percubaan untuk memansuhkan Akta Antiberita Tidak Benar menghadapi rintangan di Dewan Negara, sementara undang-undang penindasan yang lain masih ada.

Isu-isu yang lama seperti hak orang asli, amalan perkahwinan kanak-kanak dan rawatan kanak-kanak yang tidak mempunyai kerakyatan dan pelarian belum lagi menerima perhatian yang mencukupi.

Dari segi memastikan kerajaan beroperasi dalam had batasannya, pengukuhan institusi semak dan imbang lebih menjanjikan.

Parlimen kini mempunyai Speaker Bebas dan dihormati, dan pembaharuan lebih lanjut, seperti peningkatan elaun untuk ahli pembangkang dan penciptaan jawatankuasa pilihan raya akan memperkuat keupayaannya untuk memeriksa kerajaan.

Pembaharuan lain yang boleh dilaksanakan adalah perubahan kepada bagaimana parti politik memilih calon dan sistem pemilihan yang lebih meluas, bukan sahaja penurunan had umur mengundi kepada 18 tahun.

Kawalan eksekutif ke atas polis dan penyalahgunaan kuasa oleh pihak polis, diharapkan akan dikurangkan oleh Suruhanjaya Aduan dan Salah laku Polis Bebas yang diumumkan baru-baru ini.

Dari segi pasaran bebas, kerajaan hari ini masih tidak jelas tentang hala tujunya. Cadangan untuk mewujudkan sebuah syarikat kereta nasional baru sepertinya bertentangan dengan keputusan untuk mengakhiri monopoli beras.

Perbelanjaan dan perancangan dalam dasar awam seperti perumahan, pengangkutan, pendidikan dan kesihatan semuanya memberi peluang kepada kerajaan untuk menunjukkan sama ada lebih banyak intervensi atau lebih banyak pendekatan yang diterajui oleh pasaran.

Mengenai perdagangan dan pelaburan asing, walaupun terdapat perkembangan yang baik dengan China, kedudukan transaksi perdagangan seperti CPTPP (Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik) kelihatan kurang jelas.

Walaupun kerajaan Malaysia Baharu menggunakan pendekatan baru, pendekatan lama harus menjadi rujukan kepada formulasi pentadbiran mereka. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button