MalaysiaPolitik

Mengenali YB Hannah Yeoh

Hannah Yeoh Tseow Suan adalah nama yang tidak lagi asing. Apabila Hannah bertukar dari Subang Jaya untuk bertanding di kerusi Parlimen Segambut, beliau mendapati dirinya dilayan seperti seorang selebriti.

Dan namanya terus memuncak apabila menang 82% dalam PRU14 dan dilantik sebagai Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Perjalanan Hannah telah datang dengan beberapa perubahan ketara.

“Di Subang Jaya selama 10 tahun yang lalu, saya dapat berjalan di sekitar pusat membeli-belah dan tempat awam tanpa dikenali Tetapi sekarang saya mendapati bahawa ia agak sukar untuk keluar tanpa diperhatikan dan saya sedang belajar untuk menghadapinya,” kata Yeoh kepada Star Sunday dalam temu bual eksklusif baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, bekas peguam dan ibu kepada dua orang cahaya mata itu telah mendapat reputasi yang baik menerusi kerja keras dan prestasi cemerlangnya.

Image result for hannah yeoh

“Kita perlu sentiasa peka terhadap maklum balas dan selaras dengan akar umbi. Saya mempunyai pasukan pembantu di Segambut untuk membantu menguruskan hari Isnin hingga Jumaat; Sabtu adalah ketika saya turun dan berjumpa dengan penduduk di sana. “

Apabila ditanya mengenai “role model”, Yeoh berkata, “Saya cuba untuk tidak memberi tumpuan atau meletakkan harapan saya kepada manusia. Kekuatan saya adalah Tuhan dan keyakinan saya sangat penting untuk kerja saya.

“Saya mahu membuktikan kepada orang bahawa anda boleh memasuki politik dan boleh kekal bersih, malah boleh menjadi cemerlang tanpa terlibat dalam rasuah. Oleh itu matlamat saya adalah untuk menggalakkan lebih ramai golongan muda menyertai politik.”

Ini jelas dalam bukunya “Becoming Hannah: A Personal Journey”, di mana beliau menulis tentang bagaimana keazamannya yang teguh dengan sedikit bantuan dari keluarga, sahabat dan orang asing yang tidak terhitung jumlahnya dari kawasan yang beliau bertanding di Subang Jaya, telah memberinya kekuatan untuk mengatasi kesukaran dalam perjalanannya ke perkhidmatan awam.

Yeoh juga mendapati dirinya sebagai inspirasi untuk wanita muda.

“Sukar untuk saya mengulas mengenai kuota untuk perwakilan wanita kerana saya adalah salah seorang wanita di sana. Saya sangat percaya kepada meritokrasi, tetapi saya juga faham mengapa kuota diperlukan dalam bidang ini.

“Sebagai contoh, anda memerlukan ibu-ibu muda untuk turut terlibat dalam membuat keputusan. Jadi bagi saya, anda memerlukan kuota untuk memasukkan wanita. Tetapi sebaik sahaja anda masuk, anda perlu bersaing dengan sihat dan membuktikan kuota itu bukan sia-sia.”

Yeoh berkata tanggungjawabnya adalah untuk rakyat terlibat dan parti politik bagi membuat perubahan.

“Saya menganggap diri saya sangat istimewa kerana dapat menyaksikan peristiwa 9 Mei. Banyak minda negatif yang menyekat pembangunan, tetapi sekarang kita mempunyai peluang untuk membina semula.”

Mengakahiri temubual, Hannah menyeru rakyat Malaysia untuk menetapkan standard yang positif dalam era Malaysia Baharu dan tidak menimbulkan hujah perkauman dan agama.

Show More

Related Articles

Back to top button