Hiburan

Filem Pernah Diharamkan, Pasangan Ini Bina Pawagam Sendiri

Apa yang akan anda lakukan jika kerajaan mengharamkan filem anda? Di Thailand, pasangan suami dan isteri bertindak balas dengan membina pawagam mereka sendiri.

Manit Sriwanichpoom dan Ing Kanjanavanit telah menghasilkan filem seram pada tahun 2011 yang bertajuk “Shakespeare Must Die”, berdasarkan terjemahan Macbeth dari Thailand.

Lembaga Penapisan Filem Thailand di bawah kerajaan Yingluck Shinawatra mengharamkan filem tersebut sebagai ancaman keselamatan negara kerana terdapat rujukan visual terhadap tindakan keras para penunjuk perasaan para pelajar di Universiti Thammasat pada 6 Oktober 1976.

Sebagai tindak balas provokatif, Ing dan Manit membuat filem pada tahun 2013 menggunakan rakaman yang mereka rakam semasa rundingan mereka yang tidak baik dengan para pegawai dan memanggilnya Censor Must Die.

Ing dan Manit terkejut apabila pihak penapisan meluluskan filem terbabit. “Rupa-rupanya, filem yang merekodkan peristiwa yang benar-benar berlaku tidak perlu melalui proses penapisan,” kata Ing.

Tetapi nasib belum menyebelahi mereka apabila tiada pawagam yang berani mempamerkan filem itu kerana kerajaan mengatakan tidak pernah memberi izin kepada pembuat filem untuk menjalankan penggambaran di Kementerian Kebudayaan.

Ing dan Manit

Mempunyai panggung wayang bukanlah impian mereka malah ia juga bukanlah untuk mengalahkan pihak penapisan filem kerana mempunyai pawagam sendiri tidak membolehkan anda menayangkan filem yang diharamkan.

Tetapi kemarahan mereka menjadi titik tolak kepada idea spontan yang dicetuskan oleh rasa kegagalan.

Saudara sulung Ing telah menjual tanah keluarga sekitar empat tahun yang lalu dan membahagikan hasilnya antara empat adik beradik itu.

“Dia bertanya kepada kami, ‘Apa yang kamu semua akan lakukan dengan wang ini?’ Tiada siapa yang berkata apa-apa. Kemudian, kata-kata ini keluar dari mulut saya: ‘Saya akan membina sebuah pawagam’. Saya tidak tahu saya akan mengatakannya. Tiga yang lain, bukannya mengatakan saya gila tetapi menyokong idea itu!” Ing mengimbau.

Bangunan pawagam enam tingkat yang dikenali sebagai Cinema Oasis ini terletak di atas sebidang tanah di tengah-tengah kawasan Sukhumvit di Bangkok.

Pawagam itu dibuka pada Mac tahun ini dan mempunyai bilik tayangan dengan 48 tempat duduk dan dilengkapi skrin lima meter dan sistem bunyi sekeliling Dolby 5.1.

Direka bentuk oleh arkitek tempatan Somchai Jonsaeng, seluruh bangunan itu menggambarkan sifat Manit dan Ing.

Ing, seorang tukang wartawan alam sekitar yang tajam dan licik, menjadi pembuat filem yang mengekspresikan kemarahan beliau terhadap politik dan penindasan terhadap wanita dengan melukis pada kanvas.

Manit pula seorang aktivis / artis yang tenang dan bijak yang memulakan siri fotografi Pink Man pada tahun 1997 sebagai kritik terhadap sistem ekonomi yang melanda Thailand, dan kemudiannya menjadi krisis kewangan di seluruh Asia.

Manit berkata walaupun pada awalnya pembinaan panggung wayang itu didorong oleh kemarahan terhadap pihak penapisan yang mengharamkan filem mereka, misi utama mereka adalah untuk memperkenalkan orang ramai kepada filem “underground” dan untuk menyediakan platform alternatif kepada pembikin filem bebas selain panggung wayang komersial dan festival filem. – SCMP

Show More

Related Articles

Back to top button