MalaysiaPolitik

Turun Umur, Daftar Automatik Mengundi Dipersetujui

Cadangan untuk menurunkan umur mengundi dari 21 tahun ke 18 dan pendaftaran pengundi secara automatik dipersetujui oleh parti-parti politik dari kedua-dua belah pihak kerajaan dan pembangkang.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Azhar Azizan Harun berkata, 32 daripada 52 parti politik berdaftar di negara ini telah bersetuju dengan kedua-dua cadangan terbabit.

SPR sebelum ini memanggil 32 parti politik untuk mengadakan mesyuarat tertutup bagi membincangkan isu-isu berkaitan dengan pendaftaran pengundi.

“Tidak ada bantahan terhadap had umur pengundian daripada parti-parti politik.

“Bagaimanapun ada beberapa cadangan keperluan untuk mendapatkan lebih banyak data seperti alamat dan nombor telefon bagi pendaftaran automatik,” katanya kepada pemberita selepas pertemuan di ibu pejabat SPR semalam.

Bagi pendaftaran secara automatik, walaupun telah dipersetujui, dasar dan prosesnya harus difahami sepenuhnya sebelum pelaksanaan yang akan mengambil sedikit masa.

“Bagi had usia pengundian, kami kini menunggu pindaan perlembagaan selepas dibawa ke cabinet,” katanya.

Pada bulan Jun, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyokong cadangan untuk menurunkan umur mengundi dari 21 tahun kepada 18 tahun.

Dr Mahathir bersetuju kerana berpendapat bahawa rakyat Malaysia pada masa kini berpengetahuan dan mereka yang berusia 18 tahun boleh membuat keputusan yang bijak tentang masa depan negara.

Azhar menjelaskan bahawa perubahan itu akan mengambil masa kerana kedua-dua cadangan hanya boleh dilaksanakan selepas meminda Perlembagaan Persekutuan.

Pada bulan September, Kabinet telah bersetuju bahawa usia pengundian akan diturunkan kepada 18 daripada 21 tahun sekarang.

Antara perkara lain yang dibangkitkan dalam mesyuarat itu adalah kemas kini dan semakan pendaftaran pengundi, pelantikan penolong pendaftar pilihan raya (PPP) daripada parti politik yang akan dihidupkan semula, cadangan pendaftaran pengundi dalam talian dan pengundi hantu.

Azhar berkata SPR juga akan menganalisis persempadanan semula yang dilakukan sebelum PRU ke-14 untuk memastikan sama ada ia dijalankan secara adil dan mengikut peruntukan perlembagaan.

“Mengikut undang-undang, persempadanan semula kawasan hanya boleh dijalankan setiap lapan tahun. Oleh itu, kita hanya akan menganalisis bagaimana ia dilakukan pada kali terakhir. Latihan ini tidak akan dilaksanakan lagi kerana ia tidak akan mengikut perlembagaan.

“Sekiranya ia tidak adil dan tidak mengikut perlembagaan, saya akan mencadangkan tindakan yang betul untuk menjalankan perancangan semula,” katanya.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker