FesyenGaya Hidup

Siapa Pereka Fesyen Gaun Perkahwinan Putri Eugenie?

Ia diumumkan pada hari pernikahannya bahawa, Putri Eugenie mengenakan gaun neck-potrait  yang direka oleh Peter Piloto dan Christopher de Vos.

Pada majlis perkahwinan itu, beliau memilih untuk tidak memakai veil, sebaliknya memakai Grenville Tiara, yang dimiliki oleh ibu Ratu Elizabeth II.

Siapakah pereka fesyen Peter Piloto dan Christopher de Vos?

Eugenie telah menentukan siapa pereka pakaian perkahwinannya sebelum mengumumkan perkahwinan perkahwinnya kepada Jack Brooksbank, pada bulan Januari.

Beliau telah bertemu Piloto dan De Vos, iaitu pengasas jenama fesyen Peter Piloto pada tahun 2007, ketika menganjurkan acara yang meraikan artis wanita, menurut Istana.

Eugenie, yang pernah memakai pakaian daripada label itu pada masa lalu, bekerja rapat dengan kedua-dua pereka untuk membuat gaun idamannya.

Beliau mengambil inspirasi daripada gaun pengantin yang dipakai oleh ahli keluarga diraja.

Gaun putih Eugenie mempunyai trail yang luas dan mempunyai garis leher V yang dilipat di sekeliling bahu. Di bahagian belakang, desain gaun dapat menunjukkan parut daripada pembedahan beliau untuk scoliosis pada umur 12 tahun.

Ia dibina daripada satu lapisan ke satu lapisan, menurut Istana, dari korset dan underskirt ke bodice dan skirt dalam. Ia diperbuat daripada sutera jacquard, kapas dan viskose. Tenunan rumit pada lapisan atas telah dibuat di Como, Itali.

Seperti Meghan, pengantin Eugenie mengenakan beberapa simbol penting. Terdapat Thistle untuk Scotland, bagi menghormati cinta mereka terhadap Balmoral, Scotland; sebuah shamrock untuk Ireland, untuk menghormati keluarga ibu pengantin, Ferguson; dan York Rose dan ivy, untuk menghormati rumah pasangan itu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close