Gaya HidupMakan & Minum

Makanan Sedap Tapi Kedai Kotor…

Kari laksa Kuala Lumpur telah menduduki tempat ke-2 dalam Ultimate Eatlist Lonely Planet daripada 500 pengalaman makan terbaik, mengalahkan ketam cili dari Singapura (No. 17). Lebih menarik lagi, kari laksa KL juga mengalahkan makanan terkenal lain seperti sushi Tokyo (No. 3), som tum Bangkok (No. 5), bibimbap Seoul (No. 8) dan dim sum dari Hong Kong di No. 10.

Sebenarnya, 10 hidangan lain Malaysia turut tersenarai dalam edisi tahun ini.

Ada pepatah lama mengatakan bahawa makanan yang lazat hanya boleh didapati dalam keadaan kotor. Atau nikmati makanan anda tetapi jangan pergi ke belakang restoran untuk melihat bagaimana hidangan disediakan.

Kedua-dua ungkapan ini menggambarkan betapa rendahnya kesedaran rakyat Malaysia ketika berhadapan dengan kebersihan makanan.

Dan itulah perbezaan utama antara pengusaha makanan di Malaysia dan Singapura.

Kita bangga untuk memiliki makanan yang terbaik, tetapi kebersihan (sesuatu yang sangat serius di Singapura) hanyalah satu perkara yang tidak dipandang serius.

Walaupun beberapa kedai makan di KL disita kerana tidak mencapai piawaian kebersihan, masih terdapat kekurangan penguatkuasaan mengenai kebersihan kedai makanan di bandar raya ini.

Tukang masak dan pengendali makanan, termasuk penduduk tempatan dan bukan sahaja pekerja asing, harus bertanggungjawab terhadap amalan kebersihan yang baik.

Cara makanan disimpan dan disediakan di restoran juga menjadi kebimbangan. Dewan Bandaraya menganggarkan bahawa lebih daripada 50% daripada 5,000 kedai makan di Kuala Lumpur tidak mematuhi sekurang-kurangnya satu atau beberapa garis panduan sumber makanan pihak berkuasa.

Mereka mengatakan bahawa tahap kesedaran di kalangan pekerja restoran mengenai kebersihan diri dan keselamatan makanan adalah sangat buruk dan selalu menjadi isu terutama di restoran-restoran di mana terdapat sejumlah besar pekerja asing. Dan masalahnya semakin buruk setiap tahun.

Apabila makan di luar, kebimbangan utama anda adalah untuk memastikan keadaan kebersihan kopitiam atau makanan yang ditawarkan. Sesedap mana pun makanan itu, ia adalah perkara kedua.

Ini kerana sebagai pelanggan, kita sepatutnya berhak untuk mendapatkan kedua-duanya, makanan yang berkualiti disediakan di persekitaran yang bersih.

 

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker