AntarabangsaIsu Semasa

Wanita Thailand Semakin Ramai Jadi Penunggang Teksi Motor

Seorang ibu kepada kanak-kanak tujuh tahun yang bekerja di daerah On Nut yang sibuk, Ar adalah antara ribuan wanita yang ditarik untuk bekerja bagi memainkan peranan jantina di Thailand berkembang, tertarik dengan waktu kerja fleksibel, upah yang lumayan, dan rasa bebas.

Ar mengalu-alukan perubahan itu sebagai peluang untuk wanita memperoleh lebih banyak kebebasan.

“Saya gembira ada lebih banyak peluang untuk wanita menjadi ‘motorsai’,” katanya, merujuk kepada pejuang jalan yang memakai jaket jingga yang tersendiri di bahu-bahu jalan di Bangkok.

Walaupun tidak ada angka rasmi, pemerhati mengatakan lebih ramai wanita memilih untuk menjadi penunggang teksi motor di atas jalan raya yang berisiko kerana jadual kerja yang fleksibel, yang membolehkan mereka hidup dengan lebih bebas.

Chaloem Changtongmadun, presiden Persatuan Teksi Motosikal Thailand, berkata bahawa bekerja sebagai motorsai menawarkan wanita kebebasan tidak tersedia di pejabat, kedai atau kilang.

“Wanita tidak dapat mencari pekerjaan apabila mereka mengandung, mengambil cuti bersalin atau melawat kampung halaman mereka,” katanya kepada AFP.

“Mereka berasa lebih dekat dengan keluarga mereka daripada ketika mereka bekerja di syarikat.”

Beliau percaya bahawa wanita hari ini membuat kira-kira 30 peratus daripada 98,000 pemandu berdaftar Bangkok walaupun ada yang mengatakan bilangannya mungkin lebih rendah.

Di banyak bahagian harapan jantina tenaga kerja Thailand masih lagi bermain, dengan wanita biasanya mengisi pekerjaan industri perkhidmatan dan kedudukan perkeranian.

“Thailand masih mempunyai diskriminasi jantina yang jelas,” kata Kyoko Kusakabe, seorang profesor di Institut Teknologi Asia Bangkok di mana dia mengkaji pekerjaan wanita dalam ekonomi tidak rasmi.

Itu walaupun wanita memikul tanggungjawab keluarga, terutamanya semasa krisis, kata Kusakabe.

Wanita lebih cenderung untuk mengambil kerja berpendapatan rendah dalam ekonomi tidak formal manakala lelaki “tetap menganggur untuk mencari kerja yang lebih baik,” jelasnya.

Chaloem juga menyifatkan peningkatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini kepada keadaan ekonomi Thailand yang telah mengalami tekanan sejak tentera mengambil alih pimpinan negara pada tahun 2014.

Landskap politik yang sentiasa berubah di Thailand – di mana mahkamah dan rampasan kuasa telah mengecilkan peraturan awam sejak 2006 – telah menghalang pertumbuhan dalam apa yang disebut “dekad yang hilang”.

“Ramai orang kehilangan pekerjaan mereka atau tidak dapat membuat cukup wang untuk menjaga diri dan keluarganya,” kata Chaloem kepada AFP.

Thailand juga mempunyai salah satu daripada kematian jalan raya tertinggi di dunia, dan pemandu motortaxi Bangkok menyediakan pengangkutan dengan mahir.

Memandangkan industri telah menjadi lebih dikawal, pemandu kini kurang terdedah kepada penyalahgunaan daripada mafia yang menuntut bayaran bulanan.

Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker