MalaysiaPolitik

Parti Pribumi Bersatu Jadi Umno 2.0

Penganalisis politik percaya bahawa tindakan anggota parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) boleh membuka pintu untuk pemimpin Umno lain menyertai parti itu.

Mereka percaya bahawa langkah Mustapa itu sudah dijangka dan ia boleh membuka jalan untuk lebih ramai pemimpin Umno melompat parti.

Penganalisis politik Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Sivamurugan Pandian, berkata keputusan Mustapa adalah kerana hasratnya untuk meneruskan kerjaya politik.

“Pastinya ramai yang akan mengkritik tindakan Mustapa. Tetapi yang penting ialah keputusannya untuk menyertai Bersatu akan memberinya saluran untuk menyumbang idea dan tenaga kepada kerajaan berdasarkan pengalaman.

“Saya tidak akan terkejut sekiranya langkah itu membawa kepada penghijrahan pemimpin lain dalam menyertai Bersatu,” katanya.

Seperti yang diramalkan, Mustapa akhirnya mengemukakan borang permohonan untuk menyertai Bersatu pada malam Jumaat. Beliau menyerahkan borangnya kepada pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang juga Perdana Menteri di ibu pejabat Bersatu di Menara Yayasan Selangor.

Mustapa yang dahulunya ahli Majlis Tertinggi Umno serta mantan Menteri Perdagangan dan Industri, telah keluar dari Umno pada September selepas menghabiskan 40 tahun dengan parti itu.

Perpindahan beliau ke Bersatu menjadikan beliau satu-satunya suara parti di Dewan Undangan Negeri Kelantan dan ini juga akan membantu meningkatkan semangat Bersatu di negeri itu yang sebelum ini tidak mempunyai wakil negeri.

Sementara itu, penganalisis politik, Dr Mazlan Ali, berkata keputusan Mustapa untuk menyertai Bersatu mungkin disebabkan beliau tertarik dengan janji reformasi yang disebut oleh Dr Mahathir.

“Pada pandangan saya, kesediaan Dr Mahathir untuk menerima bekas pemimpin Umno dalam Bersatu adalah salah satu faktor terbesar yang mendorong Mustapa.

“Ada kemungkinan bahawa lebih ramai orang akan menyertai Bersatu memandangkan krisis dalam Umno pada masa ini,” katanya.

Dalam perkembangan lain, terdapat kemungkinan bahawa sejumlah 40 orang Ahli Parlimen dari Umno mungkin akan melompat parti dan menyertai Bersatu.

Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, Datuk A. Kadir Jasin mendedahkan bahawa 40 Ahli Parlimen Umno telah bertemu dengan pengerusi Bersatu Tun Dr Mahathir Mohamad dan presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Bagaimanapun, kami masih belum membuat sebarang keputusan mengenai penerimaan mereka sebagai anggota parti kami,” kata Kadir kepada pemberita.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close