MalaysiaPolitik

Najib ‘Panas’ Dengan Soalan Wartawan Al-Jazeera?

Bekas perdana menteri Mohd Najib Tun Razak menjelaskan bahawa beliau keluar dari wawancara Al-Jazeera kerana mereka tidak berlaku adil kepadanya.

Temu bual eksklusif Al-Jazeera 101 East menjadi topik hangat selepas bekas perdana menteri berjalan keluar dari wawancara apabila hilang sabar dengan wartawan yang berulang kali bertanya soalan berkaitan 1MDB, ahli perniagaan buruan Low Taek Jho yang juga dikenali sebagai Jho Low, dan Kes pembunuhan Altantuya.

Dalam posting Facebook pada hari Sabtu (27 Okt) Najib berkata walaupun wawancara melampaui tempoh dan skop yang dipersetujui, beliau masih menjawab soalan-soalan tambahan yang dikemukakan oleh wartawan Al-Jazeera, Mary Ann Jolley.

Bagaimanapun, Jolley berterusan mempersoalkan pembabitannya dalam kes pembunuhan penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu, walaupun beliau menafikan sebarang penglibatan dalam kes tersebut berkali-kali.

“Walaupun saya menjawab banyak soalan tentang Altantuya dan 1MDB, yang tidak berada dalam skop yang dipersetujui, wartawan bernama Mary Ann tidak mahu kembali ke topik asal, yang mana mengenai warisan dan ekonomi saya.

“Malah, dia terus bertahan dengan isu Altantuya dan 1MDB, yang sedang menjalani proses yang sewajarnya di mahkamah, dan dia mengganggu saya ketika menjawab pertanyaan saya beberapa kali untuk mengaitkan Jho Low dengan saya, walaupun saya telah menjawab tentang Jho Low apabila kami memulakan temuduga.

“Itulah sebabnya saya mengambil keputusan untuk menghentikan temu bual, kerana ia tidak mengikut apa yang telah dipersetujui, dan ia tidak adil kepada saya,” katanya.

Menurut Najib, beliau tidak mahu Al-Jazeera terus memfitnahnya mengenai dua isu tersebut.

“Saya diberitahu bahawa Al-Jazeera cuba mengatur temuduga lain dengan saya supaya matlamat asal kedua-dua pihak dapat dipenuhi,” katanya.

Dalam temu bual itu, Jolley bertanya Najib mengapa tidak membuka semula siasatan ke atas kes pembunuhan berprofil tinggi Altantuya dan Timbalan Pendakwa Raya Datuk Anthony Kevin Morais ketika masih menjadi perdana menteri.

Najib, dalam temu bual itu, berkata beliau telah dibersihkan sepenuhnya oleh proses perundangan, dan Ketua Polis Negara pada masa itu mengesahkan bahawa beliau tidak terlibat dalam kes itu.

Sementara itu, dalam catatan Facebook yang lain, Najib turut menulis bahawa beliau masih dituduh berbohong mengenai Altantuya walaupun menjelaskan bahawa “tidak tahu dan tidak pernah bertemu dengannya” hanya kerana banyak yang mendakwa telah melihat “bukti” fotografinya duduk dengan Altantuya .

“Saya merasa sangat pelik kenapa ramai yang masih tidak tahu bahawa Tian Chua dari PKR sudah lama mengakui bahawa gambar itu disunting olehnya. Nampaknya tuduhan dan propaganda palsu lebih mudah disebarkan secara meluas di Malaysia berbanding kebenaran dan penjelasan,” kata Najib.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker