Gaya HidupKecantikan

5 Rutin Penjagaan Kebersihan Peribadi Untuk Lelaki

Bagaimanakah lelaki sepatutnya mengekalkan badan yang sihat? Apakah penjagaan kebersihan yang perlu dilakukan oleh seorang lelaki? Ketahui dengan membaca artikel ini.

Berikut adalah 5 petua kebersihan peribadi untuk lelaki:

1. Potong dan Cukur

Image result for men clipping nailSesetengah lelaki suka menyimpan kuku mereka. Walau bagaimanapun, ia adalah tidak sesuai kerana lelaki perlu mempunyai kuku yang pendek. Kuku panjang boleh membiakkan kuman dan menyebarkannya ke bahagian badan yang lain ketika anda menggaru.

Selain memotong kuku, menjaga kebersihan kawasan sulit anda adalah sama pentingnya. Bercukur dengan kerap di bahagian bawah dapat membantu mengelakkan peluh dan gatal. Ia juga mengurangkan pembiakan kuman yang terkumpul di sana.

Selain itu, gunakan pisau pencukur anda dengan kerap di bahagian ketiak. Membiarkan bulu yang panjang di ketika bukan perkara yang ideal. Mencukur akan membantu mengurangkan bau busuk yang berasal dari bahagian badan ini selepas melakukan kerja berat.

2. Tukar setiap hari

Image result for men changing underwearTidakkah anda pernah mendengar bahawa sesetengah lelaki biasa memakai seluar dalam yang sama selama 5 hari berturut-turut? Sebagai lelaki, anda perlu sering menukar seluar dalam kerana ia adalah pakaian yang paling dekat dengan kulit dan lebih terdedah kepada peluh dan mempunyai lebih banyak kuman!

Oleh itu, ingat, apabila anda pulang dari kerja dan anda mandi, anda perlu menukar seluar dalam anda!

3. Gosok gigi dan mandi

Related imageSelalu menukar seluar dalam anda tidak mencukupi. Sebagai seorang lelaki, anda perlu mandi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Ia akan mengejutkan anda untuk mengetahui bahawa sesetengah orang tidak melakukannya.

Dan walaupun kita telah menyaksikan iklan yang menasihatkan untuk memberus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari, sesetengah daripada anda mungkin tidak melakukannya kerana terlalu sibuk bekerja.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa, berus gigi dan mandi pada waktu pagi sebelum melakukan apa-apa rutin dan pada waktu malam sebelum tidur.

4. Gunakan deodoran dan minyak wangi

Image result for men personal hygieneSesetengah lelaki kerap berpeluh walaupun di bawah persekitaran yang berhawa dingin. Menggunakan deodoran adalah penyelesaian. Deodoran adalah sumber yang hebat untuk mengurangkan bau badan.

Selain menggunakan deodoran, beberapa langkah juga dapat membantu mengurangkan bau badan. Ini termasuk membasuh pakaian anda dengan kerap dan memakai minyak wangi. Jika anda mahu mengekalkan kesegaran bau badan, semburkan minyak wangi apabila anda mula berasa tidak yakin dengan bau badan anda.

5. Jumpa doktor gigi

Image result for man and dentistApabila keperluan timbul, sila pastikan anda melawat doktor gigi untuk semua masalah gigi, termasuk sakit gigi dan kerosakan gigi, kerana gigi adalah pusat tarikan, dan penjagaan yang mencukupi perlu diberikan kepada gigi. Mengekalkan gigi putih yang sihat dan bersih adalah cara yang terbaik untuk kelihatan menawan dan disukai ramai.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button