Isu SemasaTempatan

Kediaman Tidak Terjual Di Seluruh Negara Bernilai RM22.5 Bilion

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan menyatakan bahawa rumah tidak terjual di seluruh negara bernilai RM22.5 bilion, dengan 73 peratus terdiri daripada rumah mampu milik berharga RM250,000 dan ke bawah.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata kerajaan telah membincangkan perkara itu dengan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) dan pemaju untuk menganjurkan pameran mengenai pemilikan rumah, seperti yang dijalankan pada tahun 1998-1999, untuk menjual rumah-rumah terbabit.

Beliau menjawab soalan Fong Kui Lun (PH-Bukit Bintang) mengenai langkah-langkah yang diambil oleh kementerian untuk menangani masalah rumah yang tidak terjual akibat masalah pembeli mendapatkan pinjaman kewangan daripada bank dan institusi kewangan.

Zuraida berkata kementerian juga telah berbincang dengan pelbagai pihak, termasuk Bank Negara, untuk membantu mereka dengan menyediakan skim pembiayaan rumah untuk memudahkan rakyat mendapat pinjaman perumahan.

Pemaju membangunkan lebih banyak rumah mampu milik pada separuh pertama tahun ini (1H2018), tetapi sebilangan besar rumah ini, yang berharga kurang daripada RM500,000, kekal tidak terjual.

Menurut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda), lebih daripada 65 peratus daripada jumlah 12,522 unit kediaman yang dilancarkan dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini adalah rumah mampu milik. Ini lebih tinggi daripada 52 peratus daripada rumah mampu milik yang dilancarkan pada separuh kedua tahun lepas.

Tinjauan Industri Harta Rehda 1H2018 menunjukkan bahawa unit tidak terjual telah meningkat dari 66 peratus dalam 2H2017 kepada 75 peratus pada 1H2018.

Menurut laporan NST, majoriti unit tidak terjual adalah hartanah bernilai antara RM250,001 hingga RM500,000 yang terletak di Kuantan, Pahang dan Alor Star.

Terdapat juga sejumlah besar hartanah tidak terjual dalam lingkungan harga antara RM500,001 hingga RM700,000 di bandar-bandar seperti Johor Baru dan Shah Alam.

Presiden Rehda Datuk Soam Heng Choon berkata kedua-dua isu utama yang membawa kepada unit tidak terjual adalah pembiayaan akhir dan unit Bumiputera yang belum dilancarkan.

“Kajian itu menunjukkan bahawa responden yang menghadapi masalah pembiayaan akhir meningkat kepada 89 peratus dalam 1H2018, dan 39 peratus penolakan pinjaman adalah untuk hartanah berharga RM500,000 dan ke bawah. Jadi, untuk mengatakan bahawa Rehda tidak melakukan perumahan yang mampu dimiliki adalah tidak benar.

Faktor penyumbang kepada isu pembiayaan termasuk margin pembiayaan yang lebih rendah yang ditawarkan, kelayakan kerana pendapatan pembeli dan sejarah kredit yang buruk, katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker