Gaya HidupMakan & Minum

Sertai Inisiatif Bank Makanan Johor

Pasar raya besar di negeri Johor telah diminta untuk mengambil bahagian dalam inisiatif “bank makanan” yang dianjurkan oleh kerajaan negeri untuk mengedarkan makanan kepada golongan miskin dan memerlukan.

Di bawah program perintis ini, makanan yang mudah rosak seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan roti yang akan tamat akan diberikan kepada golongan yang memerlukan, kata Pengerusi Jawatankuasa Kepenggunaan, Sumber Manusia dan Perpaduan Johor Dr S. Ramakrishnan.

“Daripada membuangnya, cawangan-cawangan ini boleh bekerja dengan badan bukan kerajaan untuk membantu mengedarkan bahan makanan kepada rumah-rumah miskin dan kebajikan,” katanya sambil menambah bahawa beliau sendiri telah memeriksa bahan makanan dan mendapati ia berada dalam keadaan baik.

“Setakat ini Tesco, Econsave dan lain-lain telah menyertai program perintis ini. Saya berharap lebih banyak akan menyertai kami,” katanya, sambil menambah program ini berjaya dilakukan di Pulau Pinang.

“Pada percubaan pertama, kami berjaya mengumpul 408kg makanan termasuk 16.35kg roti dan 391.95kg hasil segar,” katanya sambil menambah ia diagihkan kepada lapan rumah kebajikan di Johor Baru dan Kulai.

Sementara itu, Dr Ramakrishnan menggesa agensi kerajaan negeri untuk membuat pengorbanan termasuk “mengurangkan” sekurang-kurangnya jamuan yang diadakan semasa mesyuarat setiap tahun dan menyalurkan simpanan kepada Persatuan Cerebral Palsy Johor.

Beliau berkata terdapat ribuan mesyuarat diadakan di seluruh negara setiap tahun.

“Jika kita berjaya menjimatkan jamuan dalam satu atau dua mesyuarat setiap tahun, simpanan itu boleh disumbangkan kepada Persatuan Spastik Johor yang sangat memerlukan dana,” katanya kepada The Star.

Beliau menambah bahawa untuk mendapatkan dana, salah satu agensi di bawah bidangnya, Unit Strategik Modal Insan Johor yang secara rasmi dikenali sebagai Unit Swadaya Insan Johor, akan diminta untuk mengelakkan jamuan makanan untuk satu mesyuarat setiap bulan.

“Ini bermakna kami akan mempunyai simpanan dari 12 mesyuarat dan kami berharap dapat menyalurkannya kepada persatuan,” katanya.

Dr Ramakrishnan menambah bahawa persatuan itu yang berumur 51 tahun, memerlukan kira-kira RM1.8 juta setahun untuk bajetnya.

“Saya berharap dapat membantu mereka mendapat ganjaran tahunan daripada kerajaan negeri yang pada masa ini bergantung kepada penderma dan syarikat awam untuk dana,” katanya.

Dr Ramakrishnan juga menggesa syarikat-syarikat untuk tampil membantu Persatuan Spastik kerana mereka membantu ramai kanak-kanak yang memerlukan.

Untuk maklumat lanjut mengenai persatuan, hubungi pejabatnya di 07-2235452 atau 07-2264380.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker