MalaysiaPolitik

Perlukah Zahid Hamidi Lepaskan Jawatan Presiden Umno?

Majlis Penasihat Umno akan membincangkan kedudukan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai presiden parti pada mesyuarat seterusnya.

Presiden Majlis, Tengku Razaleigh Hamzah berkata tekanan telah muncul dalam parti berkaitan siasatan rasuah Zahid dengan beberapa ahli mengesyorkannya untuk berehat.

Veteran Umno itu berkata walaupun tiada apa-apa hitam putih bagi pemimpin yang menghadapi tuduhan jenayah untuk meletak jawatan, ia adalah lebih baik jika melakukan sedemikian.

Tengku Razaleigh berkata walaupun beliau hanya ahli biasa yang tidak dapat membuat keputusan mengenai perkara itu, beliau telah mendengar khabar angin dari beberapa tokoh terkemuka Umno yang meminta Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk berehat.

“Itulah yang dikatakan oleh ramai orang dalam parti. Saya mendengar beberapa orang yang terkenal mengatakan hal ini tetapi kita belum mendengar dari akar umbi,” katanya kepada pemberita The Star.

“Saya fikir jika kita semua mempunyai kepentingan dalam parti, maka parti itu harus dibebaskan dari semua perkara ini (kontroversi). Biarkan rakyat mengendalikan dan memimpin parti,” katanya lagi.

Tengku Razaleigh berkata sekiranya Dr Ahmad Zahid meletak jawatan, pemilihan semula parti perlu diadakan.

“Harus ada pemilihan semula jika Dr Ahmad Zahid terpaksa meletak jawatan. Ia juga terpulang kepada parti untuk menentukan siapa yang seharusnya menjadi pengganti,” katanya.

Jika berbalik kepada hierarki, timbalan presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan adalah calon yang sesuai namun beliau bukanlah Ahli Parlimen.

Dalam pemilihan parti 30 Jun lalu, Tengku Razaleigh berada dalam pertandingan tiga penjuru melawan Dr Ahmad Zahid dan bekas ketua Pemuda Khairy Jamaluddin untuk merebut jawatan nombor satu Umno itu.

Bagaimanapun, beliau berkata jika terdapat pemilihan semula parti, beliau tidak akan bertanding kerana ini akan menjadi penggal terakhirnya sebagai Ahli Parlimen Umno.

“Saya bersama Umno selama 58 tahun dan menjadi Ahli Parlimen lebih daripada 50 tahun. Sudah tiba waktunya untuk berehat,” kata Tengku Razaleigh.

Dr Ahmad Zahid adalah presiden pertama Umno yang dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan jenayah, menimbulkan persoalan tentang nasibnya sebagai ketua Umno.

Presiden Umno itu menerima 45 pertuduhan berkaitan dengan pengubahan wang haram, pecah amanah dan menerima rasuah.

Show More

Related Articles

Back to top button