AntarabangsaIsu Semasa

China Lancarkan Bulan Sendiri di Angkasa

China merancang untuk melancarkan ‘bulan buatan’ sendiri menjelang 2020 untuk menggantikan lampu jalan dan kos elektrik yang lebih rendah di kawasan bandar, lapor media negara semalam.

Chengdu, sebuah bandar di wilayah barat daya Sichuan, sedang membangunkan “satelit pencahayaan” yang akan bersinar sejajar dengan bulan sebenar, tetapi lapan kali lebih cerah, menurut China Daily.

Bulan buatan manusia yang pertama itu akan dilancarkan dari Pusat Pelancaran Satelit Xichang di Sichuan, dengan tiga lagi akan dilancarkan pada tahun 2022 jika ujian pertama berjalan lancar, kata Wu Chunfeng, ketua Tian Fu New Area Science Society, organisasi yang bertanggungjawab untuk projek itu.

Walaupun pelancaran pertama akan menjadi percubaan, satelit 2022 “akan menjadi perjanjian sebenar dengan potensi sivik dan komersil yang hebat,” katanya dalam temu ramah dengan China Daily.

Dengan refleksi cahaya dari matahari, satelit itu dapat menggantikan lampu-lampu jalan di kawasan bandar, menjimatkan anggaran 1.2 bilion yuan ($ 170 juta) setahun dalam kos elektrik untuk Chengdu, jika bulan buatan manusia menerangi kawasan seluas 50 kilometer persegi.

Sumber lampu luar angkasa itu juga akan dapat membantu usaha menyelamat di zon bencana semasa ketiadaan elektrik, katanya.

Program ruang angkasa China yang mahu mengejar Amerika Syarikat dan Rusia, telah merancang beberapa projek bercita-cita besar, termasuk penyelidikan bulan Chang’e-4, dinamakan selepas dewi bulan dalam mitologi China – yang akan dilancarkan pada akhir tahun ini. Jika ia berjaya, ia akan menjadi yang pertama untuk meneroka “sisi gelap” bulan.

China bukan negara pertama yang cuba mencerahkan cahaya matahari kembali ke Bumi. Pada tahun 1990-an, saintis Rusia dilaporkan menggunakan cermin gergasi untuk mencerminkan cahaya dari ruang angkasa dalam projek percubaan yang dipanggil Znamya atau Banner.

Projek bulan buatan Chengdu diumumkan oleh Wu pada persidangan inovasi dan keusahawanan di Chengdu pada 10 Oktober.

Selain Persatuan Sains Kawasan Baru Tian Fu, universiti dan institut lain termasuk Institut Teknologi Harbin dan China Aerospace Science and Industry Corp, turut terlibat dalam membangunkan satelit pencahayaan Chengdu itu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close