Isu SemasaTempatan

Najihin Radzuan, Gadis 20 Tahun Debut Di Gelanggang Sukan Tinju

Jururawat veterinar Hayatun Najihin Radzuan ialah seorang gadis berusia 20 tahun yang kelihatan manis, namun mampu menghayun satu tumbukan yang kuat.

Gadis asal Pasir Gudang, pelawan Seni Mempertahankan Diri (MMA), telah membuat debutnya di gelanggang di Piala Tinju Datuk Bandar Johor.

“Saya tidak membesar sebagai ‘girly‘. Di zaman sekolah, saya suka mengambil bahagian dalam aktiviti sukan lasak.

“Empat tahun yang lalu, saya melihat MMA di televisyen. Saya menjadi seorang peminat tegar sejak itu,” katanya.

Najihin, yang dikenali sebagai Jihin, berkata dia menjumpai sebuah gim di Mount Austin yang menawarkan latihan MMA.

Dia memberitahu kakaknya bahawa dia mahukan keahlian gim di sana sebagai hadiah ulang tahun ke-16nya.

“Kakak sulung saya mengendahkan saya tetapi kakak saya yang lagi satu memberitahu saya bahawa dia hanya akan mendaftarkan saya di gim jika saya betul-betul komited.

“Sejak itu, saya telah berlatih keras dan mengambil bahagian dalam beberapa kejohanan MMA. Saya memenangi beberapa acara tetapi kini saya memberi tumpuan kepada sukan tinju, yang berbeza daripada MMA,” katanya.

Beliau berkata keluarganya sangat menyokong keputusannya untuk mengambil bahagian dalam sukan tinju walaupun sedikit ragu-ragu.

Ibunya pada mulanya mengatakan gadis tidak sepatutnya bersaing dalam “sukan kasar”.

“Bagaimanapun, dia telah bersetuju dengan minat saya dalam sukan itu. Dia telah menjadi peminat nombor satu saya tetapi dia tidak akan datang ke perlawanan saya. Dia lebih suka melihat rakaman,” kata Najihin sambil ketawa.

Tambahnya lagi, sepanjang kerjayanya dalam MMA, dia hanya mengalami lecet di kakinya dan retak tulang pada pergelangan kakinya.

Najihin berkata dia telah menjalani latihan keras beberapa minggu lalu untuk pertarungannya dengan pelawan Indonesia, Elika Tarigan, yang mempunyai latar belakang dalam sukan wushu.

“Saya mahu menang bukan sahaja untuk diri saya sendiri tetapi sebagai inspirasi kepada gadis-gadis muda lain untuk mengambil bahagian dalam sukan ini,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button