Antarabangsa

Ahli Arkeologi Temui Kapal Viking Ditanam 50 CM Bawah Tanah

Apabila ahli-ahli arkeologi mula mengimbas menggunakan teknologi kawasan berhampiran dengan Jell Mound, tapak pengebumian di Østfold County, Norway, mereka hanya menjangka dapat menemui beberapa kerangka.

Tetapi apa yang mereka dapati adalah lebih daripada beberapa tulang manusia.

Di bawah tanah perkuburan tersebut terdapat kapal Viking sebesar 66 kaki, yang dikebumikan hanya 50 sentimeter di bawah tanah, menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini oleh Institut Norwegian Research Heritage Heritage (NIKU).

Sekarang, terdapat banyak soalan mengenai kapal misteri ini: Dari mana asalnya? Bagaimana ia sampai di sana? Berapa umurnya? Apa yang tinggal selain lantai kayu yang dapat dilihat daripada imbasan kawasan itu?

Apa yang pasti, menurut ahli arkeologi NIKU Lars Gustavsen, sesiapa yang telah menanam kapal tersebut ingin membuktikan sesuatu mengenai kekuatan politik mereka: “Pengebumian kapal wujud hanya dalam situasi tertentu, tetapi ini merupakan sebahagian dari tanah perkuburan luas, yang dengan jelas direka untuk memaparkan kuasa dan pengaruh.”

Penemuan ini tidak jauh dari Jell Mound, sebuah bukit pengebumian yang digali sebelum ini, yang dinamakan selepas seorang raja bernama Jell. Tapak pengebumian tersebut bertarikh kira-kira 1,500 tahun, dan mungkin dapat menentukan umur kapal Viking berkenaan.

Walaupun bukan kali pertama kapal Viking ditemui dengan cara ini, penemuan ini sangat penting. “Penemuan ini sangat menarik kerana kita hanya tahu tiga buah kapal Viking yang telah dipelihara dengan baik di Norway [yang telah] digali pada masa dahulu,” kata Knut Paasche, ketua Jabatan Arkeologi Digital di NIKU.

“Kapal baru ini tentunya akan menjadi salah satu detik sejarah yang penting kerana dapat dikaji menggunakan arkeologi moden.”

Namun begitu, tidak ada rancangan untuk menggali secara fizikal kawasan tersebut kerana bimbang akan merosakkan kapal dengan mendedahkannya ke udara terbuka.

Para arkeologi mungkin terpaksa untuk terus bergantung pada imbasan tapak pengebumian.

 

Sumber: Quartz

Show More

Related Articles

Back to top button