MalaysiaPolitik

Tawan Port Dickson, Apa Langkah Anwar Seterusnya?

Lima bulan yang lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di penjara tetapi pada petang Sabtu lalu, beliau berdiri di hadapan orang ramai yang bersorak selepas memenangi pilihan raya kecil Port Dickson.

Anwar yang telah mengangkat sumpah sebagai ahli Parlimen semalam, mengakui kemenangannya pada malam itu disambut dengan rasa syukur, kerendahan hati dan keyakinan.

Pasukannya menang dengan majoriti 23,560 undi dan semua calon lain kehilangan wang pendahuluan mereka kecuali calon PAS Lt-Kol (B) Mohd Nazari Mokhtar.

Kemenangan Anwar juga merangkumi semua undi termasuk bangsa, umur dan semua lima kerusi DUN di kawasan Parlimen itu.

Tetapi pasukannya agak kecewa kerana pengaruh Anwar tidak dapat menarik lebih ramai pengundi. Peratusan keluar mengundi 58%, hanya sedikit lebih baik daripada tiga pilihan raya kecil sebelum ini.

Selain faktor keletihan politik, tahap kekecewaan di kalangan pengundi mengenai keadaan politik dan kerajaan Pakatan juga turut menjadi penyumbang.

“Saya fikir penyokong tegar Anwar mahukan cara yang lebih baik untuknya kembali ke Parlimen, tetapi tidak dapat dinafikan Anwar sekarang berada di landasan yang betul,” kata pengulas politik Khaw Veon Szu.

Ketika sidang media di Port Dickson, tiada seorang pun wartawan yang berpeluang menanyakan persoalan bilakah ketua PKR itu akan menggantikan Dr Mahathir sebagai perdana menteri.

Tetapi Anwar telah berulang kali menegaskan bahawa beliau mahu menjadi seorang wakil kerajaan biasa dan mahu memberi tumpuan kepada pembaharuan parlimen.

Orang dalam PKR mendakwa bahawa Anwar juga tidak berminat menerima jawatan timbalan perdana menteri yang pernah disandangnya sebelum ini.

Anwar turut mengucapkan terima kasih kepada Dr Mahathir selepas menang tetapi pasukannya tidak berpuas hati apabila Perdana Menteri mengumumkan bahawa kerajaan tidak akan menghapuskan tol lebuh raya seperti yang dijanjikan pada hari yang sama pengundian berlangsung.

Mereka merasakan bahawa Dr Mahathir boleh menunggu sehingga selepas mengundi untuk membincangkan hal itu dan menunjukkan bahawa harimau itu masih belum kehilangan taringnya.

Malaysia tidak mampu lagi menerima krisis politik yang disebabkan oleh perebutan kuasa kepimpinan. Tetapi Anwar dipercayai akan mengambil langkah demi langkah dan masanya untuk bergelar Perdana Menteri akan tiba tanpa perlu mengulangi sejarah lama. – The Star

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button