MalaysiaPolitik

Peratusan Undian Awal Rendah Tanda Protes PRK PD?

Peratusan pengundi yang rendah bukan tanda protes terhadap kerajaan atau terhadap pilihan raya kecil Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mempunyai majoriti besar untuk menunjukkan bahawa Anwar mempunyai sokongan pengundi, kata ketua maklumat PKR, Syed Ibrahim Syed Noh.

“Kita perlu memahami keadaan dalam pilihan raya kecil. Tetapi kita juga mesti mempunyai majoriti yang kukuh,” kata Syed Ibrahim kepada pemberita ketika ditanya sama ada jumlah pengundi kurang daripada 60% adalah tanda protes.

Suruhanjaya Pilihanraya telah melaporkan peratusan untuk pengundian awal yang dijalankan di tiga tempat untuk pilihan raya kecil Port Dickson pada 9 Oktober adalah 63%.

Menurut The Star, peratusan ini jauh lebih rendah daripada pilihan raya umum 9 Mei lalu di mana jumlah peratusan pengundi adalah 90%.

Terdapat 7,268 anggota polis, anggota tentera dan pasangan mereka berdaftar sebagai pengundi awal di sini. Daripada jumlah itu, 6,636 adalah anggota tentera bersenjata dan pasangan mereka. Selebihnya adalah anggota polis.

Pengundian pos bermula pukul 8 pagi dan berakhir pada 5.30 petang.

Pengerusi SPR Azhar Azizan Harun dan pasukannya turut melakukan pemantauan ketika prose mengundi berlangsung.

Terdahulu, Azhar menasihatkan semua pihak untuk bergantung kepada maklumat hanya dari SPR untuk mengelakkan kekeliruan.

“Pagi ini (9 Okt), saya diberitahu bahawa angkatan bersenjata telah mengeluarkan kenyataan, mendakwa terdapat kira-kira 5,600 pengundi tentera.

“Sebenarnya terdapat 6,690 pengundi tentera berdaftar di kem-kem ini, dan ini termasuk 54 orang yang akan menggunakan undi pos,” katanya.

Azhar berkata angka itu berdasarkan kepada daftar pemilih suruhanjaya, yang diwartakan pada suku kedua tahun ini.

Pilihan raya kecil itu adalah pertembungan tujuh penjuru yang melibatkan calon Pakatan Harapan Datuk Seri Anwar Ibrahim, calon PAS Leftenan Kolonel (B) Mohd Nazari Mokhtar dan calon Bebas Tan Sri Isa Samad, Lau Seck Yan, Mohd Saiful Bukhari Azlan, Stevie Chan Keng Leong dan Kan Chee Yuen.

Pilihan raya kecil Parlimen Port Dickson diadakan selepas penyandangnya Datuk Danyal Balagopal Abdullah, 68, mengosongkan kerusi itu pada 12 September untuk memberi laluan kepada Anwar untuk kembali ke Dewan Rakyat.

Parlimen Port Dickson mempunyai 75,770 pengundi berdaftar dalam pilihan raya kecil ini, dan mereka terdiri daripada 43% orang Melayu, Cina (33%), India (22%) dan kaum lain (2%).

Show More

Related Articles

Back to top button