MalaysiaPolitik

PAS Mahu Ganti Anwar Sekiranya Kemenangan Tidak Sah

Sekiranya Datuk Seri Anwar Ibrahim menang dan kemudiannya dibatalkan kelayakan sebagai Ahli Parlimen Port Dickson kerana tidak sah bertanding, PAS mahu mahkamah memerintahkan calon dengan undi kedua paling banyak dipilih sebagai ahli parlimen untuk kawasan itu.

Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata ini adalah untuk mengelakkan kerumitan menjalankan satu lagi pilihan raya kecil di sini dan memerlukan pengundi keluar dan mengundi semula. Beliau berharap mahkamah akan membuat keputusan mengenai kes Anwar sebelum hari mengundi pada 13 Oktober.

Takiyuddin mengulas mengenai pencalonan Anwar untuk Port Dickson, mendakwa bahawa presiden PKR itu hanya diberi pengampunan diraja dan bukannya pengampunan bebas, yang dipertikaikannya adalah apa yang diperlukan baginya untuk bertanding selepas hukuman penjara.

“Sekiranya mahkamah memutuskan untuk mendiskualifikasi Anwar sebelum pilihan raya di Port Dickson, masalah tidak akan timbul. Tetapi jika Anwar terus bertanding, mahkamah masih perlu membuat keputusan kemudian.

“Sekiranya calon kami, Lt-Col (B) Mohd Nazari Mokhtar menerima undi kedua tertinggi, dia mesti diisytiharkan sebagai Ahli Parlimen baru,” katanya pada sidang akhbar.

Takiyuddin berkata insiden serupa pada tahun 1995 yang melibatkan kerusi Bukit Bintang menyaksikan calon DAP Wee Choo Keong dibatalkan sebagai Ahli Parlimen atas sabitannya sebelum ini dan Lee Chong Meng dari Barisan Nasional diisytiharkan sebagai pemenang yang sah.

Beliau menegaskan bahawa gerakan telah difailkan oleh pengundi berdaftar di sini, di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, tetapi keputusan belum dibuat.

“Seseorang telah memfailkan saman di mahkamah, jika masih tiada tindakan diambil, kami (PAS) akan memfailkan petisyen pilihan raya selepas hari pengundian,” katanya.

PAS telah beberapa kali membawa perkara itu semasa tempoh berkempen di sini, dengan mengatakan bahawa pencalonan Anwar perlu dibatalkan.

Takiyuddin menambah bahawa sekiranya pencalonan Anwar diisytiharkan sebagai tidak sah oleh mahkamah, kemenangannya juga perlu dibatalkan walaupun telah mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri.

“Pekerjaan mahkamah adalah mentafsirkan undang-undang, jika mahkamah mengisytiharkan keputusan sebagai tidak sah, maka kemenangan Anwar akan tetap dibatalkan,” katanya.

Ahli Parlimen Kota Bharu itu juga menggesa para pengundi supaya tidak membuang undi mereka untuk Anwar bagi mengelakkan sebarang kesulitan masa depan.

Dalam tindak balas segera, Anwar berkata Takiyuddin telah mengeluarkan kenyataan itu kerana tidak mempunyai apa-apa hujah dan isu-isu yang boleh ditimbulkan semasa kempen dan meminta Takiyuddin membawa perkara itu ke mahkamah jika tidak berpuas hati.

“Dia tidak mempunyai ‘modal’ yang lain, biarlah dia, jika dia mahu bertanya, maka tanya di mahkamah,” katanya ketika ditemui pemberita ketika berkempen.

Show More

Related Articles

Back to top button