AntarabangsaIsu Semasa

Usaha Mencari Mangsa Bencana Palu Akan Dihentikan

Ahli keluarga beratus-ratus orang yang hilang selepas gempa bumi dan tsunami di Indonesia meluahkan rasa kemarahan, kesedihan dan kekecewaan terhadap keputusan badan bencana negara untuk mengakhiri pencarian mangsa akhir minggu ini.

Gempa bumi 7.5 magnitud pada 28 September lalu meranapkan pusat membeli-belah, hotel dan bangunan lain di bandar Palu, manakala gelombang tsunami menghancurkan kawasan sekitar pantai. Tetapi bencana yang lebih berbahaya adalah runtuhan tanah yang menghancurkan beberapa kawasan kejiranan Palu.

Tiada siapa yang tahu berapa ramai yang hilang tetapi sekurang-kurangnya dalam beratus-ratus, kata para penyelamat.

Menurut The Star, jumlah kematian rasmi telah meningkat kepada 1,763 tetapi mayat masih dicari, sekurang-kurangnya 34 dalam satu tempat sahaja pada hari Sabtu dan lebih banyak hari Ahad.

Balaroa adalah salah satu kawasan utama yang dilanda runtuhan tanah di mana tanah menjadi jerlus dan memusnahkan rumah-rumah dan menyeret orang-orang di bawah lumpur dan serpihan.

Agensi bencana berkata runtuhan awal menghancurkan 1,700 rumah di satu kawasan sahaja dengan beratus-ratus orang yang hilang di dalam lumpur.

“Sebagai Muslim, kita perlu melakukan pengebumian yang betul mengikut cara Islam,” kata Hajah Ikaya, 60, yang kehilangan kakak, abang ipar dan anak saudara perempuannya di Balaroa.

Jurucakap agensi bencana, Sutopo Purwo Nugroho memberitahu taklimat di Jakarta beberapa pencarian terhad mungkin diteruskan tetapi pencarian berskala besar dengan alatan berat akan dihentikan pada 11 Oktober.

Runtuhan akan dibersihkan dan kawasan yang dilanda runtuhan tanah akan diubah suai menjadi taman dan tempat sukan. Survei akan dijalankan dan orang yang tinggal di tempat terdedah akan dipindahkan.

“Kami tidak mahu komuniti itu dipindahkan ke tempat-tempat berbahaya seperti itu,” kata Nugroho.

Kebanyakan orang mati dari gempa dan tsunami berada di Palu, pusat bandar utama di rantau ini. Angka-angka kematian untuk kawasan-kawasan yang jauh terpencil masih belum muktamad tetapi angka itu lebih sedikit daripada bandar.

Sulawesi adalah salah satu daripada lima pulau utama di Indonesia. Gugusan pulau itu dilanda gempa bumi yang kerap dan tsunami.

Pada tahun 2004, gempa di pulau Sumatera mencetuskan tsunami di Lautan Hindi yang membunuh 226,000 orang di 13 negara, termasuk lebih daripada 120,000 di Indonesia.

Indonesia mempunyai populasi Islam terbesar di dunia tetapi terdapat juga komuniti Kristian di seluruh kepulauan itu termasuk di Palu.

Terdahulu pada hari Ahad, berpuluh-puluh orang Kristian berkumpul di luar gereja-gereja yang hancur untuk meratapi kematian mereka yang terbunuh dalam bencana itu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close