Hiburan

Will Smith Sambut Hari Lahir ke 50 di Udara

Pada akhir filem Thelma & Louise pada tahun 1991, kedua-dua watak utama wanita yang diburu oleh pihak berkuasa di Grand Canyon, memutuskan untuk tidak menyerah diri dan sebaliknya terjun ke ngarai.

Salah satu pengakhiran yang paling ikonik dalam filem itu tidak dirakamkan di taman nasional Grand Canyon di Arizona tetapi masih kelihatan realistik.

“Kami tidak mahu menggalakkan orang ramai masuk ke dalam Grand Canyon dan melakukan apa yang dilakukan dalam filem, jadi kami menolaknya,” kata Maureen Oltrogge, jurucakap lama untuk taman nasional yang bersara pada 2014.

Related image

Landskap di dalam dan sekitar Grand Canyon, salah satu daripada tujuh keajaiban alam semula jadi di dunia ini mempunyai sejarah lama aksi yang dipentaskan atau ditolak. Akrobatik, ahli silap mata dan daredevil adalah antara mereka yang telah menghampiri Taman Negara Grand Canyon selama bertahun-tahun untuk melakukan aksi lagak ngeri untuk TV.

Terbaru, pelakon Will Smith yang menyambut ulang tahunnya ke-50 telah melakukan bungee jumping dari helikopter di ngarai itu.

Walaupun ia kelihatan sebagai lompatan “di tengah-tengah Grand Canyon”, ia sebenarnya berlaku di atas jurang yang lebih kecil di Navajo Nation, satu kawasan yang bersempadan dengan timur taman nasional Grand Canyon.

Mendapatkan kebenaran untuk memfilemkan sesuatu di Grand Canyon bermakna memenuhi banyak kriteria. Di antara usul yang ditolak oleh taman itu ialah pada tahun 1990-an, ketika artis yang sudah meninggal dunia, Ron Nicolino mengumpulkan ribuan baju dalam dan ingin menggantungnya menyeberangi Grand Canyon.

Jurucakap Grand Canyon, Kari Cobb berkata Smith tidak melakukan aksi bungee jumping di taman itu kerana ia tidak akan dibenarkan untuk untuk melindungi asetnya.

“Ia adalah segala-galanya yang berkaitan dengan keselamatan, kesan pengunjung dan impak terhadap sumber,” katanya.

Image result for will smith bungee jumping

Oltrogge berkata projek penggambaran lain ditolak kerana saiz mereka, kesan ke atas pelancongan dan kerana mereka tidak menyelaraskan nilai pendidikan taman itu.

Taman itu juga telah menolak permintaan untuk mengadakan program keadilan jenayah dan melancarkan enjin jet dari rim ke rim.

Grand Canyon sesuai untuk tujuan promosi kerana ia “terkenal di dunia, hebat dan menakutkan kepada kebanyakan orang,” kata Todd Berger, pengarang It Happened at Grand Canyon.

Pada tahun 1999 dan 2011, Robbie Knievel, anak lelaki pelakon akrobatik Evel Knievel, dan penyelamat Switzerland Yves Rossy masing-masing mendekati Grand Canyon National Park dengan permintaan untuk melompat daripada canyon dan terbang dalam sut jet.

Selepas ditolak, kedua-dua mereka menyudahkan aksi di Hualapai Tribe, yang mana sempadannya membentang 160km di barat Grand Canyon.

Kumpulan Grand Canyon Resort Corp berkata sebarang acara mesti menghormati budaya Hualapai dan konsisten dengan jenamanya.

Image result for will smith bungee jumping

Salah satu permintaan yang ditolak Hualapai adalah apabila Nik Wallenda ingin meniti di atas tali pada tahun 2013, yang dianggap terlalu berisiko.

Wallenda akhirnya mendapat kebenaran dari Navajo Nation untuk berjalan di atas kabel keluli 5cm 450m di atas jurang Little Colorado River, di sebelah timur Grand Canyon National Park. Aksi selama 22 minit disiarkan secara langsung di Discovery Channel.

Di sinilah Smith membuat lompatan besarnya. Pelakon Pranikah Fresh Bel-Air berkolaborasi dengan laman web amal Omaze untuk menjadikan aksi bungee jumping itu sebagai kutipan dana.

Laman ini juga melancarkan loteri untuk peminat yang dipilih untuk menyaksikan lompatan dan bertemu Smith.

Show More

Related Articles

Back to top button