Isu SemasaTempatan

Pengharaman Straw: Restoran Perlu Prihatin Terhadap OKU

Straw plastik bakal diharamkan di daerah Wilayah Persekutuan pada tahun hadapan, namun penyokong yang mewakili orang kurang upaya (OKU) menggesa kedai makanan untuk menyediakan straw minuman alternatif kepada mereka yang mempunyai pergerakan fizikal yang terhad.

“Straw diperlukan oleh mereka yang mempunyai masalah neurologi atau mempunyai pergerakan fizikal terhad seperti tetrapigram atau quadriplegics,” kata pengasas dan pengerusi pertubuhan bukan kerajaan OKU Sentral Ras Adiba Radzi.

“Restoran perlu menyediakan straw yang boleh diguna atau dikitar semula,” katanya sambil menambah bahawa mereka boleh beri secara percuma kepada OKU atau meminta bayaran lebih.

Ulasannya datang selepas pengumuman minggu lalu oleh kerajaan bahawa straw plastik akan diharamkan di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan mulai 1 Januari tahun depan.

Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Adnan Mohd Ikhsan bagaimanapun menjelaskan bahawa pengendali perniagaan yang menawarkan straw plastik kepada pelanggan atas alasan perubatan tidak akan dikenakan tindakan saman.

Beliau juga mengatakan bahawa walaupun pengharaman itu dimasukkan sebagai syarat dalam lesen perniagaan untuk tahun depan, penguatkuasaan sepenuhnya larangan itu hanya akan dilaksanakan mulai 1 Jan, 2020.

Ras Adiba berkata komuniti PWD menyokong langkah ini untuk menggalakkan lebih banyak amalan mesra alam, tetapi golongan OKU tidak boleh diendahkan oleh kerana inisiatif hijau.

“Kami adalah sebahagian daripada masyarakat, kami mahu membantu menyelamatkan alam sekitar, tetapi kita perlu bertemu separuh jalan,” katanya.

Senator Bathmavathi Krishnan berkata restoran boleh menyediakan straw plastik biodegradable khusus untuk masyarakat OKU.

Persatuan Advokasi Kecederaan Cord Rahim Malaysia juga menggesa restoran untuk menyedari bahawa larangan straw plastik tidak dikenakan kepada masyarakat OKU.

“Premis yang menjual makanan dan minuman perlu menyedari pengecualian yang dibuat untuk OKU supaya tidak timbul kekeliruan apabila tiba masanya, terutama jika ia melibatkan kos tambahan.

“Bagi sesetengah OKU seperti mereka yang mengalami kecederaan saraf tunjang (tetraplegia, quadriplegia), cerebral palsy, kecederaan otak traumatik, amputasi (tangan), larangan itu akan menjejaskan kehidupan seharian mereka,” katanya dalam sebuah catatan di Facebook.

Show More

Related Articles

Back to top button