Gaya HidupHiburanTempatan

The Cikgu Life: Kesusahan Sebenar Tugas Seorang Guru

Ketika membesar, James Choong sering tidur di dalam kelas. Dengan kata lain, dia amat benci pergi ke sekolah.

“Saya akan mempersoalkan mengapa kita perlu mempelajari mata pelajaran tertentu seperti Geografi dan Sejarah. Saya akan mengadu tentang segala-galanya yang berkaitan dengan sistem pendidikan kita,” katanya dalam temubual bersama The Star.

Choong, kini 26, dahulu belajar di sebuah sekolah menengah di Puchong, Selangor. Kemudian suatu hari, dia menyedari bahawa dia boleh mengubah sistem pendidikan tersebut.

“Terdapat seseorang berkata, ‘Jika anda mengadu tentang sesuatu dengan begitu kerap, ia bermakna anda mengambil berat tentangnya.’ Pada saat itulah saya berhasrat untuk mengubah sistem pendidikan – dari dalam.”

Selepas menamatkan pengajian dengan ijazah dalam bidang pemasaran, Choong mendaftar untuk Teach For Malaysia pada tahun 2015. Ini adalah program fellowship bagi profesional muda untuk mendapat pengalaman bekerja sebagai seorang guru.

“Teach For Malaysia bekerjasama dengan sekolah-sekolah yang lebih memerlukan bantuan. Para guru perlu menangani isu-isu seperti kemiskinan dan gangsterisme yang menyebabkan pelajar kurang bermotivasi.

“Saya berasa bahawa jika saya ingin membawa perubahan yang berkesan, saya perlu mengalami apa yang dialami oleh para guru setiap hari.”

Choong ditugaskan untuk mengajar Sejarah di sekolah menengah di Miri, Sarawak.

Di sana, Choong bertemu tiga rakan Teach For Malaysia yang lain: Sophia Ngiaw, Raee Yeoh dan Liew Kah Hong.

Pada satu malam, mereka berbual ketika bermain dengan permainan papan. “Tiba-tiba, kami berbincang kenapa tidak ada permainan papan tentang kehidupan kita? Kemudian kami berborak tentang pengalaman kami sebagai guru dan bagaimana ia boleh dijadikan satu langkah dalam permainan papan itu,” Choong teringat.

Kemudian pada acara sosial permainan papan di Kuala Lumpur tahun lepas, terdapat seseorang mendekati Choong untuk bertanya sama ada dia mempunyai apa-apa permainan untuk ditawarkan.

“Saya kata saya tidak mempunyai permainan papan tetapi saya mempunyai idea.”

Choong dan kawan-kawannya mula bekerja dengan prototaip untuk The Cikgu Life, permainan papan di mana para pemain mengambil peranan sebagai guru di sekolah.

Proses dari konsep dan merancang mekanik permainan untuk menggambarkan produk mengambil masa kira-kira satu setengah tahun. The Cikgu Life dilancarkan pada 16 Mei, tepat pada masanya untuk Hari Guru.

“Matlamat permainan ini adalah untuk membuktikan bahawa anda adalah seorang guru yang berkesan, dengan mendapatkan pelajar anda bergerak dari Gred F ke Gred A.

“Kemudian, anda juga harus membuktikan bahawa anda cekap. Guru akan mendapat timbunan kertas kerja yang akan bertambah sepanjang permainan. Mereka perlu mengeluarkan kertas kerja untuk menyelesaikan permainan,” Choong menjelaskan.

Permainan ini boleh dimainkan oleh tiga hingga lima pemain. Mereka boleh memilih untuk menjadi guru di sekolah kebangsaan, sekolah luar bandar, sekolah antarabangsa atau mana-mana sekolah lain.

“Satu perkara yang kami sedari ialah kebanyakan pemain berasa kecewa apabila perkara buruk berlaku kepada pelajar mereka dalam permainan. Mereka akan bercakap tentang bagaimana ia tidak adil. Kemudian kami akan memberitahu mereka bahawa senario dalam permainan berlaku dalam kehidupan sebenar. “

The Cikgu Life bertujuan untuk mewujudkan perbualan dan kesedaran mengenai sistem pendidikan daripada perspektif guru.

Selain menjadi pemaju permainan papan, Choong kini juga seorang guru sepenuh masa di pusat komuniti di Puchong. Dia berharap lebih ramai orang akan cuba memahami masalah guru terlebih dahulu sebelum mengadu tentang kurangnya pendidikan berkualiti.

“Ramai berfikir guru mempunyai kehidupan yang mudah kerana mereka bekerja selama setengah hari dan terdapat banyak cuti sekolah. Tetapi kehidupan seorang guru lebih daripada itu. Pada akhirnya, guru-guru yang baik tidak dihargai dan kurang dibayar. “

Setakat ini, lebih daripada 200 unit The Cikgu Life telah dijual.

Show More

Related Articles

Back to top button