Isu SemasaTempatan

Ramai Rakyat Malaysia Membujang Kerana 3 Faktor Ini

Wang, kerjaya dan kegagalan untuk mencari pasangan yang tepat adalah tiga sebab utama mengapa ramai rakyat Malaysia membujang.

Trend yang membimbangkan ini telah menyebabkan penurunan kadar kesuburan, yang boleh menjadikan Malaysia menjadi negara penuaan, menghalang pertumbuhan ekonomi, jika ia tidak ditangani.

Ini didedahkan dalam Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia kelima yang dijalankan oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Kebangsaan pada tahun 2014, lapor NST.

Ia berkata masalah kewangan adalah sebab utama mengapa ramai orang Melayu membujang, selain ingin memberi tumpuan kepada kemajuan kerjaya dan kesukaran mencari rakan kongsi yang sesuai.

Ia melibatkan 57,246 responden di kawasan bandar dan luar bandar.

Bagi lelaki, 56 peratus masalah kewangan tersenarai sebagai sebab utama, diikuti dengan tidak mempunyai pasangan (18.4) dan memberi tumpuan kepada kemajuan kerjaya (9.4).

Bagi wanita, 35.7 peratus menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai pasangan, masalah kewangan (26) dan kemajuan kerjaya (18.1).

Ketua Perangkaan Jabatan Perangkaan Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata, kerana peratusan golongan berusia 65 tahun ke atas meningkat berikutan jangkaan hayat yang lebih tinggi, peratusan penduduk yang boleh menyumbang kepada pembangunan ekonomi akan menurun.

Uzir berkata impak perubahan dalam struktur usia boleh digambarkan melalui nisbah kebergantungan – satu ukuran yang menyatakan perkadaran penduduk bukan dalam tenaga kerja, yang “bergantung” (berumur 0 hingga 14 dan 16 dan ke atas) kepada mereka yang umur bekerja (berumur 15 hingga 64 tahun).

“Nisbah kebergantungan negara dijangka meningkat daripada 47.8 pada tahun 2010 kepada 49.5 pada tahun 2040. Keadaan ini dianggap serius apabila nisbah kebergantungan adalah 50 dan ke atas.”

Beliau berkata penduduk Malaysia dijangka meningkat pada kadar yang lebih perlahan, dengan hanya 41.5 juta orang menjelang 2040 daripada 28.6 juta pada tahun 2010 – peningkatan sebanyak 12.9 juta lebih 30 tahun.

Kerajaan Persekutuan menyedari kebimbangan ini dan telah memperkenalkan langkah dan insentif untuk menggalakkan generasi muda untuk berkahwin dan mempunyai anak.

Ini termasuk program perkahwinan massa untuk mengurangkan beban kewangan pada belia yang tidak mampu untuk berkahwin.

Program perkahwinan secara besar-besaran telah direalisasikan dengan kerjasama dari kerajaan negeri, badan-badan keagamaan, termasuk Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, dan badan-badan bukan kerajaan.

Sejak penubuhannya pada tahun 2013, program ini telah memberi manfaat kepada 808 pasangan.

Di bawah pentadbiran terdahulu, Kerajaan Persekutuan memperkenalkan insentif dalam Belanjawan 2018, termasuk Amanah Dana Anak Malaysia 2050, dana amanah yang membenarkan bayi lahir pada atau selepas 1 Jan tahun ini sehingga 2022, untuk menerima RM200 dalam Amanah Saham Bumiputera unit.

Ia juga termasuk peningkatan dalam cuti bersalin mandatori bagi mereka yang bekerja di sektor swasta hingga 90 hari dari 60 tahun, manakala untuk penjawat awam, cuti bersalin meningkat daripada 300 kepada 360 hari sepanjang perkhidmatan mereka.

Dalam usaha untuk membantu pasangan yang mengalami masalah kemandulan, dilaporkan bahawa kerajaan telah menyediakan rawatan kesuburan percuma kepada penjawat awam sejak tahun 2001, serta perkhidmatan yang berpatutan terhadap kesihatan reproduktif di klinik dan hospital kerajaan.

Profesor Ekonomi Universiti Sunway, Profesor Dr Yeah Kim Leng berkata sementara penduduk yang semakin tua bercakap tentang kejayaan dan kemajuan dalam penjagaan kesihatan dan perubatan, ia memberikan cabaran kepada kestabilan ekonomi.

Beliau berkata tahap produktiviti negara dan pertumbuhan ekonomi mungkin perlahan atau akan terhenti berikutan perubahan dalam struktur umur penduduk.

“Memandangkan peratusan populasi pekerja yang dapat menyumbang kepada pembangunan ekonomi berkurangan, hasil cukai kerajaan juga akan menurun.

“Ini bermakna penduduk yang bekerja mungkin terpaksa membayar lebih banyak untuk menyokong penduduk yang tidak bekerja.

“Pada masa yang sama, kerajaan perlu menyediakan lebih banyak dana untuk penjagaan kesihatan, pencen, program keselamatan sosial dan membina rumah persaraan untuk meningkatkan populasi warga tua.”

Beliau berkata peningkatan umur persaraan mungkin menjadi komponen penting untuk memastikan dan mengekalkan penduduk yang stabil, sementara juga membolehkan orang ramai untuk menyimpan lebih banyak untuk persaraan mereka.

Show More

Related Articles

Back to top button