MalaysiaPolitik

Ini Rupanya Sebab Ramai Ahli Umno Keluar Parti

Wakil-wakil Umno yang meninggalkan parti selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14), mempunyai alasan sendiri dalam berbuat demikian dan ini tidak boleh ditafsirkan sebagai pengkhianatan kepada parti itu.

ADUN Sukau Datuk Saddi Abdul Rahman yang merupakan antara pemimpin yang meninggalkan Umno di Sabah berkata bahawa sesetengah orang mungkin tidak menyedari alasan sebenar pemimpin-pemimpin Umno mengambil langkah itu.

Beliau berkata walaupun Umno berhak menuntut ganti rugi daripada bekas ahli dan pemimpin yang meninggalkan parti, pemimpin seperti dirinya juga berhak membela diri terhadap apa yang mereka lakukan.

“Ia adalah hak parti untuk menuntut ganti. Walau bagaimanapun, saya mempunyai sebab saya sendiri … Ini kerana tidak semua orang yang keluar dari parti berniat untuk mengkhianatinya. Mungkin ada alasan lain.

“Keputusan mereka untuk meninggalkan parti mungkin juga disebabkan oleh ketiadaan kerjasama dalam parti, termasuk di peringkat bahagian.

“Apabila tidak ada kerjasama dari kepimpinan bahagian, kita akhirnya menjadi seperti pembangkang dalam parti kita sendiri,” katanya ketika dihubungi NSTP.

Saddi telah mengumumkan keluar dari Umno dan Barisan Nasional (BN) pada 1 Ogos untuk menjadi ahli bebas dalam dewan undangan negeri.

Semasa pilihan raya umum lalu, Saddi mempertahankan kerusinya di Sukau di bawah tiket BN dengan majoriti 1,628 ke atas tiga calon lain. Beliau juga mengesahkan bahawa masih belum menerima sebarang saman daripada ibu pejabat Umno.

Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan pada perhimpunan agung parti pada hujung minggu lalu bahawa tindakan undang-undang akan diambil terhadap Ahli Parlimen Umno dan ahli dewan yang keluar menjadi wakil rakyat bebas.

Zahid meminta bekas pemimpin Umno ini membayar balik kos yang dikenakan semasa pilihan raya lepas dan mengosongkan kerusi mereka di bawah tiket Umno dan BN.

Sehubungan itu, parti itu mengesahkan bahawa ibu pejabatnya menyampaikan saman kepada tiga bekas pemimpinnya; Ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal; Ahli Parlimen Bagan Serai, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali dan Ahli Parlimen Masjid Tanah Datuk Mas Ermieyati Samsudin.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemabong, Jamawi Jaafar yang meninggalkan parti pada Mei berkata beliau tidak menerima sebarang saman daripada Umno.

Jamawi adalah salah seorang daripada tujuh ADUN dari Sabah yang meninggalkan gabungan itu selepas PRU-14.

Ahli yang lain termasuk Saddi, Datuk Abdul Muis Pichu (Sebatik); Datuk Hamisah Samat (Tanjong Batu) dan Osman Jamal (Balung) dari Umno dan dua orang Ahli Dewan Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut (Upko); Ewon Benedick (Kedamaian) dan Datuk Abidin Madingkir (Paginatan).

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button