AutomotifGaya Hidup

5 Tabiat Memandu Yang Boleh Merosakkan Kereta

Tidak kira sama ada anda baru mendapat lesen P atau telah lama memandu, kita cenderung untuk melakukan tabiat pemanduan yang buruk. Tetapi adakah anda tahu beberapa tabiat ini sebenarnya boleh merosakkan kereta anda?

Berikut adalah 5 perkara yang anda mungkin tidak tahu boleh merosakkan kereta:

1. Membeli minyak enjin dan keperluan lain dari cawangan yang tidak sah

C92dWalaupun membeli keperluan kereta di outlet yang tidak sah adalah lebih murah, ini adalah tabiat buruk yang harus anda tinggalkan. Ia sangat berbahaya untuk menggunakan minyak enjin yang tidak dijamin ketulenannya.

Kesannya, kereta akan mengalami kerosakan pada enjin yang memerlukan kos yang mahal untuk dibaiki. Oleh itu, sentiasa gunakan produk tulen yang khusus dibuat untuk pasaran Malaysia supaya anda dapat menikmati prestasi terbaik dari kereta anda.

 

2. Meletakkan kereta anda dalam mod Neutral di lampu merah

A9e6Salah satu kesilapan yang biasa dilakukan oleh pemandu kereta auto ialah meletakkan mod Neutral ketika lampu merah untuk menjimatkan bahan api dan menghindari kehausan yang tidak perlu. Tetapi sebenarnya, penggunaan enjin dan kehilangan bahan api adalah sedikit ketika berhenti.

Menurut Lifehacker, mematikan dan menghidupkan semula mod Neutral sebenarnya menambah haus ke pelbagai bahagian kereta yang terlibat!

 

3. Merehatkan kaki di pedal klac

F858Jika anda memandu kereta manual dan sering merehatkan kaki kiri anda di klac ketika memandu, anda boleh menyebbakan ia haus! Bukan itu sahaja, tabiat ini juga mengurangkan kecekapan bahan bakar.

Ianya lebih baik jika anda hanya tekan klac apabila perlu menukar gear.

 

4. Menambah beban yang tidak perlu ke kereta anda

680eSalah satu faktor utama prestasi kereta anda adalah berat yang dibawa. Semakin ringan kenderaan anda, semakin baik kualiti perjalanan yang anda dapat. Ia memberi sedikit tekanan pada gear dan penggantungan, oleh itu kurang haus dan lusuh.

Oleh itu pastikan untuk sentiasa mengemas barang-barang yang tidak perlu dalam but kereta anda.

 

5. Menggunakan gear tangan sebagai tempat rehat

0185Kita sentiasa mencari cara untuk memandu dengan lebih selesa. Tetapi jika anda memandu kereta manual dan merehatkan tangan anda pada gear, sudah tiba masanya untuk anda menghentikan perbuatan itu!

Apabila anda menukar gear, tuil pemilih didorong untuk menentang kolar berputar dan kolar kemudiannya ditekan ke dalam gear yang anda pilih.

Dengan meletakkan tangan anda pada gear, anda menyebabkan tuil pemilih bersentuhan dengan kolar berputar sebelum waktunya. Dalam jangka panjang, tabiat ini boleh menyebabkan kehausan pada tuil pemilih.

Show More

Related Articles

Back to top button