AntarabangsaGaya HidupTeknologi

Tinjaun Mendapati 75% Guna Telefon Bimbit Untuk Pura-Pura Sibuk

Telefon bimbit mempunyai pelbagai fungsi. Apa yang menarik, kajian terbaru menunjukkan ramai yang menggunakannya untuk mengelak daripada berinteraksi dengan orang lain ketika berada dalam situasi sosial yang janggal (awkward situations).

Kajian terkini oleh syarikat keselamatan siber di Moscow, Kaspersky Lab mendapati kecenderungan ini selepas 75 peratus responden mengakui bahawa mereka berpura-pura sibuk dengan telefon bimbit mereka apabila mereka tidak mahu bercakap dengan orang lain.

“Kebergantungan pada telefon bimbit  mempengaruhi kehidupan kita lebih daripada yang kita fikirkan. Tidak dinafikan, telefon bimbit adalah sangat berguna.

“Walau bagaimanapun, peranti itu juga penting untuk membantu orang ramai berhadapan dengan pelbagai situasi sosial yang sukar,” kata pemasaran produk Kaspersky Lab VP Dimitry Aleshin.

Selain itu, kajian itu juga menunjukkan bahawa 72 peratus responden telah menggunakan telefon bimbit yang memiliki sambungan kepada Internet apabila mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan dalam situasi tertentu.

Sementara itu, sehingga 46 peratus responden berkata mereka menggunakan telefon bimbit hanya dalam masa lapang dan 44 peratus yang lain menggunakannya sebagai gangguan harian (daily distractions).

Kajian itu juga menunjukkan bahawa hampir 31 peratus responden memilih untuk menempah teksi kerana tidak mahu bercakap dengan orang lain.

Oleh kerana ramai pengguna sering bergantung kepada telefon bimbit untuk situasi sosial harian, hal ini boleh mencetuskan panik apabila telefon bimbit mereka rosak.

Menurut kaji selidik, 34 peratus responden bimbang bahawa mereka tidak akan dapat menghiburkan diri jika tidak boleh mengakses alat peranti mereka.

Sementara itu, 12 peratus berkata mereka bimbang bahawa mereka tidak akan dapat berpura-pura sibuk apabila peranti mereka rosak.

Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker