AntarabangsaIsu Semasa

Selepas Homoseksual, Zina Kini Bukan Lagi Jenayah di India

Mahkamah tertinggi India memutuskan bahawa perzinaan, sebuah undang-undang era penjajah yang mengenakan hukuman penjara dan diskriminasi terhadap wanita, kini bukan lagi satu jenayah.

Ia adalah keputusan undang-undang kedua pada bulan September yang mencerminkan pandangan yang lebih liberal dalam masyarakat India selepas Mahkamah Agung pada 6 September lalu membatalkan larangan hubungan sejenis sejak 1861.

Keputusan yang disambut baik, mahkamah mendakwa bahawa Seksyen 377 mengenai homoseksual telah menjadi senjata untuk gangguan homoseksual dan sejarah perlu diubah untuk kesejahteraan komuniti, lapor Nst.

Undang-undang perzinaan yang sudah lebih dari satu abad, menetapkan bahawa mana-mana lelaki yang tidur dengan seorang wanita yang sudah berkahwin tanpa izin suaminya telah melakukan perzinaan, sebuah jenayah yang membawa hukuman penjara lima tahun di negara konservatif itu.

Seorang pempetisyen, ahli perniagaan India, mencabar mahkamah untuk menggubal undang-undang itu yang digambarkannya sebagai satu bentuk diskriminasi terhadap wanita.

“Menganggap perzinaan sebagai jenayah adalah langkah mundur,” lima hakim Mahkamah Agung sebulat suara memutuskan perkara itu.

Wanita tidak boleh memfailkan aduan di bawah undang-undang kuno itu dan tidak bertanggungjawab terhadap perzinaan sendiri, menjadikannya kelebihan untuk lelaki.

Mengikut undang-undang India, seorang wanita tidak boleh dihukum kerana kesalahan perzinaan. Hanya lelaki yang melakukan persetubuhan dengan isteri lelaki lain tanpa persetujuannya boleh dihukum di bawah kesalahan ini.

Mahkamah berkata ia merosakkan wanita yang bermaruah dan memberikan lesen kepada suami untuk menggunakan wanita sebagai hamba seks.

“Ia mengabaikan autonomi seksual yang mana setiap wanita miliki dan menyangkal tugas seorang wanita dalam perkahwinan. Wanita tertakluk kepada kehendak suaminya,” kata hakim Mahkamah Agung, D. Y. Chandrachud.

Perzinaan masih tidak sah di kebanyakan negara di seluruh dunia, termasuk di 20 negeri AS dan di negara-negara dengan undang-undang Islam seperti Iran dan Arab Saudi.

Di Pakistan, penzina boleh dihukum sehingga 25 tahun penjara manakala di Bangladesh, penzina lelaki boleh dipenjara selama lima tahun.

Di Somalia, wanita yang berzina akan dibaling batu oleh militan Shabaab Islam. Beberapa negeri utara di Nigeria mengenakan hukuman mati untuk perzinaan, rogol dan homoseksual.

Di Aceh, sebuah wilayah Islam yang mantap di Indonesia, lelaki dan perempuan yang didapati bersalah melakukan perzinaan boleh disebat 100 kali di khalayak ramai.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker