AntarabangsaTeknologi

Hampir 50 Juta Akaun Facebook Terjejas

Facebook Inc berkata pada hari Jumaat (28 Sep) bahawa beberapa penggodam telah mencuri kod log masuk digital yang membolehkan mereka mengambil alih hampir 50 juta akaun pengguna dalam pelanggaran keselamatan terburuk yang pernah berlaku sebelum ini.

Facebook, yang mempunyai lebih daripada 2.2 bilion pengguna bulanan, berkata ia masih belum menentukan sama ada penggodam tersebut telah menyalahgunakan mana-mana akaun atau mencuri maklumat peribadi.

Mereka juga tidak mengenal pasti lokasi penggodam atau sama ada akaun tertentu disasarkan. Tinjauan awalnya menunjukkan serangan tersebut adalah secara meluas.

Ketua Eksekutif Mark Zuckerberg menyifatkan insiden itu sebagai “amat serius”. Akaunnya juga terjejas bersama dengan Ketua Pegawai Operasi Sheryl Sandberg.

Susulan itu, saham Facebook turun 2.6 peratus pada Jumaat.

Facebook menjadi tajuk utama di akhbar awal tahun ini selepas butiran profil dari 87 juta pengguna dapat diakses oleh firma data politik Cambridge Analytica.

Pendedahan ini telah mendorong siasatan kerajaan Amerika Syarikat ke dalam amalan privasi syarikat di seluruh dunia, dan mendorong gerakan sosial “#deleteFacebook” di kalangan pengguna.

Ramai pengguna telah menyuarakan kebimbangan mereka di Facebook sehingga syarikat tersebut telah menghalang perkongsian beberapa artikel tentang pelanggaran yang berlaku.

Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker